Srijeda, 22 Marta, 2023
NaslovnicaZANIMLJIVOSTIAsteroid će proći pored Zemlje u jednom od najbližih susreta ikada

Asteroid će proći pored Zemlje u jednom od najbližih susreta ikada

Asteroid veličine kamiona proći će pored Zemlje u jednom od najbližih takvih susreta ikada zabilježenih jer dolazi unutar desetine udaljenosti od orbite većine komunikacijskih satelita.

Iz NASA-e su potvrdili da će novootkriveni asteroid proći 3.600 km iznad južnog vrha Južne Amerike u 19:27 sati po američkom istočnom vremenu u četvrtak.

Dodali su i da nema šanse da asteroid pogodi Zemlju. Čak i da dođe puno bliže, naučnici kažu da bi većina izgorjela u atmosferi, a da bi veći komadi mogli pasti kao meteoriti.

NASA-in sistem za procjenu opasnosti od udara, nazvan Scout, isključio je mogućnost udara, izjavio je njegov kreator, Davide Farnocchia, inženjer u Laboratoriju za mlazni pogon agencije u Pasadeni, Kalifornija.

“No uprkos vrlo malom broju promatranja, ipak je bilo moguće predvidjeti da će se asteroid izuzetno približiti Zemlji. Zapravo, ovo je jedan od najbližih pristupa poznatog objekta blizu Zemlje ikada zabilježen”, rekao je Farnocchia, prenosi The Guardian.

Otkriven u subotu, vjeruje se da je asteroid poznat kao 2023 BU širok između 3,5 m i 8,5 metara. Prvi ga je primijetio astronom amater na Krimu, Genadij Borisov, koji je otkrio i međuzvjezdani komet 2019. godine. U roku od nekoliko dana, desetine promatranja obavili su astronomi širom svijeta, što im je omogućilo da preciziraju putanju asteroida.

Taj će put kako asteroid bude prolazio biti drastično izmijenjen zbog Zemljine gravitacije. Umjesto da kruži oko Sunca svakih 359 dana, kretat će se ovalnom orbitom koja će trajati 425 dana, navodi NASA.
Klix

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari