Utorak, 18 Juna, 2024

Biden: Putin će krenuti na Ukrajinu, akcija se sprema

Američki predsjednik Joe Biden je na tiskovnoj konferenciji u Bijeloj kući povodom prve godine svojeg predsjedništva rekao da je to bila godina izazova, ali i ogromnog napretka.

Biden je posebno naveo masovnu kampanju cijepljenja protiv covida-19. Istaknuo je da je 75 posto odraslih Amerikanaca sada potpuno imunizirano, u odnosu na 1 posto iz vremena kada je njegova uprava preuzela vlast. Govoreći o pandemiji, rekao je da je svjestan da su Amerikanci frustrirani cijelom situacijom i njezinim posljedicama za gospodarstvo.

“Nakon gotovo dvije godine fizičkih, emocionalnih i psihičkih posljedica ove pandemije, to je bilo previše za mnoge od nas. Neki ljudi ovo što se sada događa mogu nazvati ‘novom normalnošću’, ali ja to nazivam poslom koji još nije gotov. Stvari će ići nabolje. Najbolji dani ove zemlje su još uvijek pred nama, a ne iza nas”, rekao je Biden.

On je istaknuo da će Sjedinjene Američke Države ustrajati u naporima vezanima za cijepljenje protiv koronavirusa jer se pokazalo da ta praksa djeluje. Biden je dodao da se Sjedinjene Države neće vratiti zaključavanju i zatvaranju škola te da nova, omikronska napetost nije razlog za paniku.

Biden se također pohvalio “rekordnim otvaranjem radnih mjesta”, “rekordnim rastom” stope nezaposlenosti koja sada iznosi 3.9%, u odnosu na 6.4% prije godinu dana.

“Potpuna invazija skupo bi koštala Rusiju”

Govorio je i o odnosu s Rusijom i pitanju Ukrajine, ističući da će Moskva snositi odgovornost ako, kako je naveo, napadne Ukrajinu.

“Ako Rusija ode u Ukrajinu, to će imati razorne posljedice. Pretpostavljam da će Putin krenuti prema Ukrajini”, rekao je američki predsjednik i dodao da bi potpuna invazija na tu zemlju, međutim, izazvala odgovor koji bi skupo koštao Rusiju i njezino gospodarstvo. Biden je izjavio kako vjeruje da Rusija priprema akciju u Ukrajini, iako smatra da Putin još nije donio konačnu odluku. Američki čelnik sugerirao je da će Rusiji ograničiti pristup međunarodnom bankarskom sustavu ako napadne Ukrajinu.

Američki predsjednik je također komentirao buduće izbore 2024. godine, naznačujući da će ponovo izabrati svoju sadašnju dopredsjednicu Kamalu Harris za istu dužnost. Iako je odbacio promjenu političkog kursa, američki predsjednik obećao je “češće izlaziti” ususret Amerikancima, upozoravajući da će borba protiv skokovitih cijena zahtijevati “dugoročni” napor.

“Inflacija je spektakularna”

Predsjednik je obećao u srijedu da će obznaniti velike dijelove svoje goleme društvene reforme podjelom plana vrijednog 1750 milijardi dolara na nekoliko investicijskih projekata, posebice u okolišu i obrazovanju.

“Ako je ekonomska statistika impresivna, inflacija je također spektakularna i to je ono što danas brine Amerikance. Borba protiv ove inflacije, na najvišoj razini u gotovo 40 godina, zahtijevat će dugoročni napor. A do tada će to biti bolno za mnoge ljude”, rekao je Biden.

VIJESTI

Najnovije vijesti