Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

BiH ima najveće razlike plaća u javnom i privatnom sektoru u regionu

Građani Bosne i Hercegovine smatraju kako zapošljavanje u državnim preduzećima ovisi o stranačkim vezama, a ne o profesionalnim kvalifikacijama, navodi Svjetska banka u prezentaciji posvećenoj stanju bh. ekonomije i javne uprave.Prema podacima kojim raspolaže Svjetska banka od 2014. godine nastavljen je trend smanjenja ukupnih izdavanja za plaće u državnim preduzećima, a koja su i dalje izvor finansijske podrške. Oni koji dolaze na tržište rada radije traže posao u državnim preduzećima nego u privatnim. 

Bosna i Hercegovina je zemlja s najvišim stepenom emigracije od 1990. do 2017. godine te se nalazi dosta ispred Albanije, Makedonije, Crne Gore i Srbije. Procjene Svjetske banke govore kako će našoj zemlji trebati čak 50 godina da približi nivo dohotka nivoima zemalja iz napredne Evrope. 

Najveći broj građana BiH smatra kako je “veza” najznačajniji kriterij za zaposlenje, a nakon toga “veze i vještine”. Svjetska banka navodi i da zapošljavanje u javnom sektoru ugrožava privatni sektor i poduzetništvo. 

“Privatne firme teško konkurišu plaćama u javnom sektoru. Prosječna razlika plaća u javnom i privatnom sektoru je najveća u regiji”, navodi se u prezentaciji Svjetske banke, a koja se u ovom kontekstu poziva na Anketu radne snage u BiH u 2017. godini. (KLIX)

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti