Petak, 1 Decembra, 2023

Bukvarević: Poboljšanje statusa branilačke populacije trajna zadaća

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević izjavio je danas kako poboljšanje statusa pripadnika branilačke populacije predstavlja trajnu zadaću, uključujući porodice šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide i demobilisane branioce.

Komentirajući novinarski upit u vezi s angažmanom na tom planu u proteklom periodu, Bukvarević je istaknuo kako je posljednji mandat možda i prvi u kojem prava pripadnika boračkih kategorija nisu umanjivana.

– Ovo je, možda, i prvi mandat u kojem prava branilačke populacije nisu umanjivana, nego su, apsolutno, na vrijeme izmirivane sve obaveze prema oko 92.000 korisnika lične/porodične invalidnine – kazao je federalni ministar za boračka pitanja.

Istovremeno, podsjetio je kako je u završnoj fazi priprema zakona o pravima demobilisanih boraca, najavljujući kako bi, možda, već na Dan Armije RBiH (15. april) mogli objaviti da je, konačno,  dogovoren zakon o pravima demobilisanih boraca, a koji od 2010. godine nemaju svoj zakon, prenosi Fena.

Dodao je kako se svakodnevno ulažu napori na tom planu te da Vlada FBiH na godišnjem nivou izdvaja 600 miliona KM, kao i da je prihvatila i zahtjev boraca za dodatnih 50 miliona KM za demobilisane branioce kako bi se poboljšao status pripadnika te boračke kategorije.

– Koliko god sredstava da izdvojimo, mi se ne možemo odužiti tim ljudima, koji su branili i odbranili državu Bosnu i Hercegovinu. Dakle, naša je trajna zadaća da radimo na tome i da to u skladu s našim mogućnostima, iz dana u dan, poboljšavamo – poručio je Bukvarević

Ministar Bukvarević je danas predvodio delegaciju federalnog resornog ministarstva, koja je u sklopu obilježavanja 27. godišnjice Armije RBiH i 14. godišnjice formiranja Drugog pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH, pohodila šehidsko spomen-mezarju ‘Kovači’ i odala počast braniocima Bosne i Hercegovine.

DK

VIJESTI

MARKETING

SERVISNE INFORMACIJE