Utorak, 27 Februara, 2024

Da li je realno očekivati povećanje minimalne satnice?

Prijedlogom općeg kolektivnog ugovora za teritoriju FBiH koji je utvrdio Upravni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH predviđena je izmjena minimalne satnice. Sindikati od Vlade FBiH i Udruženja poslodavaca traže da minimalna satnica umjesto dosadašnjih 2,31 iznosi 3,59 KM.

„Moramo uzeti u obzir da se potrošačka korpa za četveročlanu porodicu već približila  2000 maraka, a da je trenutna najniža plata u FBiH nešto više od 400 maraka. Uz ovaj naš prijedlog ta bi se najniža plata povećala na nekih 630 maraka i smatramo da je to minimum“, izjavio je za RTV Slon Fahrudin Šahović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata TK.  

Poslodavci nemaju izbora?

O povećanju plate u TK govorilo se još početkom 2018. godine kada je održana sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća Tuzlanskog Kantona, na kojoj je, između ostalog, zaključeno da je potrebno predložiti povećanje minimalca kojeg u našem kantonu prima oko 30 000 radnika.

 „Ono što oni traže već se polako dešava u realnom sektoru, jer mi više nemamo izbora nego podići plate, ukoliko želimo kvalitetnu radnu snagu. Tako da je velikim dijelom u Tuzlanskom kantonu već sada startna plata 600 KM plus topli obrok. Bez smanjivaja poreza ovo je veliko opterećenje za privrednike koji vrlo često posežu za kreditima da bi mogli poslovati, a za to vrijeme država se ne odriče ničeg. U konačnice veće plaće radnicima, a za uzvrtat manji porez privrednicima ne bi oštetio državu“, kazao je Kasim Selimović, član ESV TK iz reda poslodavaca. (RTV SLON)

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti