Utorak, 5 Decembra, 2023

Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine

Danas se obilježava Dan Armija Republike Bosne i Hercegovine. Armija RBiH bila je zvanična oružana snaga Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme napada neprijatelja. Podsjećamo, Armija RBiH je osnovana 15. aprila 1992. što se slavi kao Dan armije.

Armija je nakon Daytonskog sporazuma definisana kao bošnjačka komponenta Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon reforme odbrane transformisana je u Bosanske rendžere, jednu od tri brigade u sastavu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Centralna svečanost u povodu obilježavanja 27. godišnjica Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) i 14. godišnjice formiranja 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH, koji baštini tradicije ARBiH, bit će održana sutra u kasarni i na aerodromu „Dubrave“ Živinice.

Ceremoniji obilježavanja dviju značajnih godišnjica prisustvovat će visoki vojni dužnosnici, predstavnici civilnih vlasti Bosne i Hercegovine, Federacije BiH, kantona i općina, kao i predstavnici međunarodnih vojnih organizacija i vojno-diplomatskog kora akreditovanih u BiH, te predstavnici boračkih asocijacija i drugi ugledni gosti.

Protokolom centralne svečanosti predviđena su prigodna obraćanja i kulturno-umjetnički program.

U sklopu obilježavanja dviju spomenutih godišnjica u petak, 12. aprila na Šehidskom spomen-mezarju “Kovači” i Gradskom mezarju/groblju “Stadion” u Sarajevu odata je počasti šehidima, poginulim i umrlim pripadnicima Armije RBiH, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti