Subota, 4 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETDanas je posljednji dan plaćanja kunama Hrvatskoj

Danas je posljednji dan plaćanja kunama Hrvatskoj

Razdoblje dvojnog opticaja kuna i eura završava večeras u ponoć što znači da se od sutra u Hrvatskoj može plaćati samo u eurima.

Period dvojnog opticaja počeo je s uvođenjem eura 1. januara i traje do 14. januara. Prvih 14 dana nove godine omogućeno je plaćanje i kunama i eurima, a u pravilu se ostatak vraćao samo u eurima. No razdoblje dvojnog opticaja završava večeras u ponoć.

Ako i nakon subote budete imali kuna, zamijeniti ih možete do kraja 2023. u svim bankama, poslovnicama Hrvatske pošte i Fine, a od 1. januara 2024. u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB), piše Index.

U skladu sa Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj banke, Hrvatska pošta i Fina svim potrošačima će u roku od 12 mjeseci od dana uvođenja eura, to jest od 1. januara 2023. do 31. decembra 2023., mijenjati gotov novac kune za gotov novac eura po fiksnom kursu konverzije (1 euro = 7.53450 kuna).

U tom se razdoblju zamjena provodi bez naknade, a u jednoj transakciji može se zamijeniti najviše 100 novčanica i 100 kovanica kuna, napomenuli su iz HNB-a.

HNB počinje mijenjati gotov novac kune za gotov novac eura 1. januara 2024., bez naknade, po fiksnom kursu konverzije, i to kovanice kune, uključujući lipe, do 31. decembra 2025., a novčanice kune bez vremenskog ograničenja.

“Sukladno propisima, HNB prije 1. januara 2024. ne zamjenjuje gotov novac kune za gotov novac eura”, naglasili su iz centralne banke. KLIX

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari