Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Danas je Svjetski dan vida

Svjetski dan vida obilježava se svake godine drugog četvrtka u oktobru, sa ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja dobrog vida, prevenciji i pravovremenoj korekciji eventualnih problema sa vidom.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije 80 posto svih oštećenja vida moguće je prevenirati ili izliječiti, a strategije prevencije oštećenja vida i sljepoće među najjeftinijim su ulaganjima u zdravstvenoj zaštiti.

Oči i zdrav vid dio su našeg zdravlja. Oko je najvažnije ljudsko čulo putem kojeg primamo 90 posto svih informacija iz okoline, naša „kamera“ koja nam omogućuje svjesnu percepciju svjetla, vid, razlikovanje boja, percepciju dubine.

Uslijed raznih oštećenja strukture oka ili vidnih puteva dolazi do razvoja poremećaja vida. Vodeći poremećaji vida su kratkovidnost, dalekovidnost, astigmatizam te dobna dalekovidnost dok su katarakte vodeći uzrok sljepoće u srednje i niže razvijenim zemljama.

Približno 285 miliona ljudi u svijetu je slijepo ili slabovidno. Od toga je 39 miliona slijepih osoba, a 246 miliona ima umjerena ili ozbiljna oštećenja vida. Čak 90 posto oštećenja vida posljedica je hroničnih bolesti oka. Procjenjuje se da je 19 miliona djece u svijetu slabovidno, a 1,4 miliona djece imalo bi korist od pravovremene rehabilitacije vida. Oko 82 posto osoba oštećenog vida su starije od 50 godina.

Redovnim provjerama vida moguće je već u najranijim fazama prepoznati i spriječiti neželjene posljedice. Ukoliko niste imali smetnji s vidom tokom mladosti, prvi kompletan oftalmološki pregled vida treba obaviti oko 40. godine života.

Osim vidne oštrine, pregled treba uključivati kontrolu očnog tlaka i detaljnu kontrolu očne pozadine (očnog dna). Samim pregledom očne pozadine mogu se otkriti razne očne bolesti, ali čak i stanja poput dijabetesa i povišenog krvnog tlaka. Pregled treba ponavljati svake dvije godine ili po preporuci oftalmologa.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana vida je podizanje javne svijesti o sljepoći i oštećenju vida kao glavnim javno-zdravstvenim problemima, uticati na vlasti kako bi što više sudjelovali u određivanju sredstava za nacionalne programe prevencije sljepoće i educirali stanovništvo o mogućnostima prevencije sljepoće.

Ovim se danom želi djelovati na širu javnost, na porodice oboljelih, na sve kojima je potreban pregled vida, na sve koji su oboljeli od dijabetesa i drugih bolesti, kako bi se ukazalo na činjenicu da zdravlje očiju zahtijeva svačiju pozornost.

VIJESTI

Najnovije vijesti