Srijeda, 22 Marta, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETDanas Svjetski dan radija

Danas Svjetski dan radija

Svjetski dan radija obilježava se 13. februara, a taj datim proglasile su 2011. godine članice UNESCO-a koji je kasnije usvojila Opće skupština Ujedinjenih naroda 2012. godine kao Međunarodni dan. Taj mediji prisutan je u životima ljudi više od 100 godina što su brojne stanice u svijetu obilježile na svoj način.

Ako se pogleda historija radio u svijetu datira još od sredine 19. stoljeća. Radio je uz pomoć zvučnih valova i signala koji su prenosili poruke na određenu širinu pojasa, ali trebalo je nekoliko godina prije nego što je postao popularan medij masovnih medija.

Potreba za radiom osjetila se kada su se namjeravale širiti informacije za neobrazovane ljude. Oni koji nisu mogli čitati reklame i novine mogli su slušati i razumjeti stvari nakon pojave radija.

Radio je moćan medij za slavljenje čovječanstva u svoj njegovoj raznolikosti i predstavlja platformu za demokratski diskurs. Na globalnom nivou, radio ostaje najšire konzumiran medij.

Ova jedinstvena sposobnost da dopre do najšire publike znači da radio može oblikovati društveno iskustvo različitosti, biti prostor za sve glasove, omogućiti da svi budu zastupljeni i da se njihov glas čuje.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari