Petak, 24 Maja, 2024

“Dani evropskog naslijeđa” u Srebreniku: Učenici posjetili Stari grad i izložbu slika iz galerije OGUS-a

U prostorijama Centra za kulturu i informisanje u Srebreniku krajem prošlog mjeseca je svečano otvorena manifestacija Dani evropskog naslijeđa koju Ministarstvo za kulturu sport i mlade Tuzlanskog kantona ove godine obilježava u partnerstvu sa pet ustanova kulture sa područja Tuzlanskog kantona, a jedna od njih je i Centar za kulturu i informisanje Srebrenik.

U proteklim danima učenici nekoliko srebreničkih osnovnih škola i Mješovite srednje škole posjetili su galeriju srebreničkog Doma kulture gdje je postavljena izložba slika „Stari grad Srebenik u očima umjetnika”. Radi se o slikama iz bogatog fundusa galerije manifestacije Srebrenik – Otvoreni grad umjetnosti. Izložene su slike koje su nastajale u protekle 44 godine koliko traje tradicaja manifestacije OGUS  i njene likovne kolonije.

Učenici su organizovano posjetili i dragulj srebreničkog i bosanskohercegovačkog kulturno-historijskog naslijedja, tvrdjavu Stari grad, koja je u fokusu svih programa ove manifestacije.

Dani evropskog naslijeđa u Tuzlanskom kantonu održavaju se pod pokroviteljstvom Vlade TK, odnosno Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona.

„Veoma je važno da upoznamo i prepoznamo naš identitet koji je svakako dio jednog većeg, Evropskog naslijeđa. Ovo je jedinstvena manifestacija u BiH i možda jedna od najznačajnih u regionu.“ naglasio je Zlatan Muratović, ministar za kulturu, sport i mlade TK na samoj ceremoniji otvaranja.

„Veliku zahvalnost dugujemo Ministarstvu za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona koji su nam dali podršku i pružili pomoć da mladima u Srebreniku prezentujemo naše bogato naslijeđe,a i da u narednom periodu sve ove slike iz bogatog fundusa likovne kolonije manifestacije “Srebrenik otvoreni grad umjetnosti” digitalizujemo. Tako da će slike svim zainteresovanima uskoro biti dostupne i u toj formi, da uz kafu pogledaju radove vrhunskih umjetnika.„ – kazao  je Mirza Ibrišimović, direktor Centra za kulturu i informisanje Srebrenik.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI