Nedjelja, 24 Septembra, 2023

Delegacija Općine Srebrenik na obilježavanju 105. Dana državnosti Republike Kine u Budimpešti

kina3

U ponedjeljak, 10. oktobra delegacija Općine Srebrenik,  na službeni poziv Taipei predstavništva u Mađarskoj, imala je čast da prisustvuje obilježavanju 105. Dana državnosti Republike Kine u Budimpešti. Domaćin,  Tao Wen-lung sa suprugom i saradnicima je u svom pozdravnom obraćanju istakao zahvalnost za dolazak svim gostima i prijateljima, koji su došli da podijele zajedničku radost obilježavanja ovog značajnog datuma za Taiwan. Kasnije se gospodin Tao Wen-lung, posebno zahvalio, i lično sa suprugom, pozdravio delegaciju Općine Srebrenik koja je jedina lokalna zajednica i delegacija iz Bosne i Hercegovine pozvana na ovu svečanost. U svom govoru je istakao značajan doprinos svoje domovine Taiwana, razvoju svjetske ekonomije, nauke, kulture i umjetnosti, ali i razvoju demokratije i ljudskih sloboda.
kina2
Taiwan je visokorazvijena zamlja u mnogim oblastima, a njena ekonomija bilježi konstantan rast i razvoj. Putem vladinih fondova i nevladinih organizacija, Taiwan decenijama širom svijeta pruža nesebičnu pomoć stradalim u prirodnim katastrofama, ratnim nedaćama, izbjeglim i prognanim osobama, ali i svima onima kojima je takva pomoć potrebna.
kina
Tako je budistička organizacija TZU CHI, iz Taiwana, u 2014 – 2015 godini, u dva navrata pružala veliku i značajnu materijalnu i novčanu pomoć postradalima u poplavama i klizištima u našoj domovini Bosni i Hercegovini, i konkretno u Srebreniku. Gala ceremonija, prijem i proslava se održala u centru grada i elitnom dijelu Budimpešte, na samoj obali Dunava,u starom baroknom zdanju i prelijepom prostoru poznatom kao Wigadó Étterem. Mnogo gostiju je prisustvovalo svečanosti a posebno izdvajamo; Dr. András Aradszki, ministra za energiju pri državnom ministarstvu Nacionalnog razvoja Mađarske; gospodin Sulyok Tamás, podpredsjednik Ustavnog suda; Attila Szabó; Predsjednik Asocijacije  Taiwansko Mađarskog prijateljstva; Árpád Potápi, kao i raniji predsjednik ovog udruženja, József Ékes; nekoliko članova mađarskog parlamenta, uključujući gospodu, Béla Dankó, Tiba István, Révész Máriusz, i Gábor Fodor; uz visoke predstavnike diplomatskog  kora i diplomate.
kina1
Domaćinima su ukratko predstavljeni neki od naših projekata, ali i ponovo istaknute prirodne i geografske prednosti Općine Srebrenik, u smislu potencijalnog investiranja i otvaranja proizvodnih pogona, zainteresovanih kompanija iz Taiwana. Naši kontakti traju već nekoliko godina, a već početkom naredne godine očekujemo posjetu veće grupe privrednika i investirora iz ove daleke i prijateljske zemlje.
 
Ukratko o Tajvanu
Tajvan, zvaničnog naziva Republika Kina, je ostrvo površine od oko 36.000 kvadratnih kilometara, otprilike veličine Holandije. Nalazi se jugozapadno od Japana, sjeverno od Filipina, te na oko 180 kilometara od jugoistočne obale kontinentalne Kine. Teritorija Republike Kine sastoji se od samog Tajvana, kao i ostrva Kinmen, Matsu, Penghu i drugih manjih ostrva.
Ekonomija Tajvana doživjela je brz rast i industrijalizaciju nakon Drugog svjetskog rata. Nakon što je vanredno stanje ukinuto 1987. godine, zemlja je krenula putem političke demokratizacije i ekonomske liberalizacije. Tajvan se brzo transformisao iz proizvođača osnovnih dobara u industrijsku ekonomiju i jednu od najkonkurentnijih zemalja u globalnom sektoru informacijsko-komunikacijskih tehnologija. U političkom smislu je isto tako evoluirao u dinamičnu višepartijsku demokratiju. Danas Tajvan ima jedan od najviših standarda života u Aziji i spada među najnaprednije zemlje u pogledu privredne liberalizacije, medijskih sloboda, zdravstvene zaštite, ljudskih prava i političkih sloboda.
Ured Predstavnika Taipeia u Mađarskoj osnovan je 1990. godine u Budimpešti. To je prvo predstavništvo Republike Kine (Tajvana) u centralnoj i istočnoj Evropi. Ured predvodi Wen-lung Tao.
Ured Predstavnika Taipeia pomaže bilateralnu saradnju između Republike Kine i Mađarske, Bosne i Hercegovine, Republike Kosovo, Republike Crne Gore i Republike Srbije. Ured ima svoj konzularni, ekonomski i politički odjel, kao i odjel za odnose s javnošću.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI