Subota, 24 Februara, 2024

Dobrovoljno vatrogasno društvo Srebrenik obilježilo 50. godišnjicu postojanja i rada

U prostorijama Trokadera u Špionici održana je svečana akademija kojom je na prigdan način obilježena 50. godišnjica postojanja i rada Dobrovoljnog vatrogasnog društva Srebrenik. Svečanosti su prisustvovali predstavnici općinskih vlasti i desetak vatrogasnih društava iz BiH i zemalja regiona. –„Sada već daleke 1968. godine naše vatrogasno društvo brojalo je 23 entuzijasta koji su prihvatili poziv da budu vatrogasci iako niko od njih tada nije znao skoro ništa o vatrogastvu. Prvi srebrenički vatrogasci su bili Ramo Smajlović, Asif Selimović, Sejdalija Husarić, Šahbeg Moranjkić, Jusuf Delić, Osman Džombić, Nasuf Drkenda i Hasan Ibrić, a nešto kasnije im se pridružilo još 15-ak entuzijasta koji su trasirali put vatrogastva na području ove općine“, istakao je u svom referatu Hamzalija Karić, predsjednik DVD-a Srebrenik.

U proteklih skoro 50 godina dobrovoljci okupljeni u DVD-u Srebrenik, kako je istakao Karić, ugasili su preko 600 požara, a zahvaljujući kontinuiranoj obuci, u ovom dugom vremenskom razdoblju, srećom, niti jedan vatrogasac nije stradao. Učesnicima svečanosti obratili su se i Ibrahim Zukić, predsjedavajući Općinskog vijeća Srebrenik i predstanvici vatrogasnih društava iz Nuštra u Republici Hrvatskoj, Sarajeva, Tuzle i drugih bh. gradova koji su uputili iskrene čestitke srebreničkim vatrogascima u povodu ovog vrijednog jubileja.

Zbog naglog razvoja grada Srebrenika i izgradnje industrijskih objekata, 2008. godine od vatrogasaca iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva formirana je Profesionalna vatrogasna jedinica koja je spremna da odgovori i najzahtjevnijim zadacima u oblasti zaštite i spašavanja. I nakon formiranja PVJ entuzijasti okupljeni u DVD-u nastavili su s radom kao podrška profesionalcima na gašenju većih požara ili u slučaju prirodnih i drugih katastrofa.

Danas dobrovoljno vatrogasno društvo Srebrenik broji 175 članova, od čega je 57 obučenih vatrogasaca, a u okviru vatrogasnog podmlatka djeluju 24 vatrogasca uzrasta od 7 do 18 godina. U povodu ovog vrijednog jubileja pojedincima i kolektivima zaslužnim za razvoj vatrogastva na području ove općine uručena su priznanja i prigodne nagrade. U sklopu obilježavanja ovog vrijednog jubileja, organiziran je i defile vatrogasnih vozila ulicama grada i magistralnim putem Tuzla-Orašje.

 

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI