Subota, 24 Februara, 2024

Za dženazu u Potočarima dosad identifikovano 27 žrtava genocida

Dosad je identifikovano 27 žrtava genocida u Srebrenici koji će biti ukopani 11. jula ove godine u Memorijalnom centru u Potočarima, rečeno je danas nakon trećeg sastanka Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula, 23. godišnjice genocida na Bošnjacima sigurne zone UN-a.

S obzirom na to da se u Komemorativnom centru u Tuzli nalaze identifikovani nekompletni posmrtnih ostaci još 50 srebreničkih žrtava, učesnici sastanka su uputili apel porodicama da daju saglasnost za ukop 11. jula i ovih posmrtnih ostataka.

Predsjednica Udruženja majke enklave Srebrenice i Žepe Munira Subašić kaže da je njen sin ukopan s dvije kosti.

-Zamolila bih sve majke koje imaju jednu ili više kostiju svoje djece da daju saglasnost za ukop svojih najmilijih. Bijeli nišani u Potočarima sve govore – dodala je Subašić.

Predsjednik Organizacionog odbora Nermin Alivuković rekao je da sve aktivnosti pododbora teku planiranom dinamikom.

Uputili smo više od stotinu zahtjeva za finansijsku pomoć za obilježavanje i jedino imamo odgovor Vlade Kantona Sarajevo koja je spremna da finansira ovogodišnje obilježavanje sa 60.000 KM. Vjerujem da će odluku iz prethodnih godina slijediti i Vijeće ministara sa 150.000, kao i pojedine općine kako bi sve aktivnosti koje smo planirali priveli kraju, i na dostojanstven način obilježili 11. juli – kazao je Feni Alivuković. (RtV SLON)

VIJESTI

Najnovije vijesti