Ponedjeljak, 17 Juna, 2024

EPBiH nakon potrošenih 230 miliona KM o raskidu ugovora za Blok 7: To je poslovna tajna!

Biznis.ba je prije nekoliko sedmica objavio kako postoje informacije da je Elektroprivreda BiH raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

Tada nam je iz nekoliko izvora rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7.

Da li je Ugovor o izgradnji Bloka 7 sa partnerima iz Kine raskinut, upitali smo i Elektroprivredu BIH?

Iz ove javne kompanije odgovorili su nam da bi “dostava informacija, podataka i akata u vezi s realizacijom projekta Blok 7 Tuzla, uzimajući u obzir trenutni status projekta, mogla prouzrokovati značajnu štetu Društvu, tako da navedene informacije, u skladu sa članom 2. stav 2. Pravilnika o poslovnoj tajni Javnog preduzeća Elektroprivrede BIH, te odredbama ugovora, predstavljaju poslovnu tajnu.”

Dodaju da su ugovorne strane prihvatile obavezu čuvanja svih informacija u vezi s realizacijim Ugovora kao poslovnu tajnu te da bi davanja traženih informacija predstavljalo grubo kršenje Ugovorne obaveze.

– Iako Zakon o slobodi pristupa informacijama u FBIH ne prepoznajue poslovnu tajnu kao izuzetak od objavljivanja, JP Elektroprivreda BIH je, u svom radu, obavezna da se pridržava i drugih relevantnih propisa koji tretiraju predmetnu oblast, navode u odgovoru za Biznis.ba te dodaju da je odavanje poslovne tajne krivično djelo.

Postavlja se pitanje kako tajna može biti trošenje preko 230 miliona KM novca građana Federacije BiH?

Podsjetimo da je Elektroprivreda BiH već avansno uplatila 214 miliona KM, a u nepovrat je otišlo i skoro 20 miliona KM koje su date za izvođenje radova pripreme terena za izgradnju Bloka koji neće biti građen, niti izgrađen.

Krajem prošle godine Vlada FBiH dala je prethodnu saglasnost na raskid Ugovora o izgradnji Bloka 7 u Tuzli, te prethodna saglasnost za otkazivanje Sporazuma o kreditnoj liniji sa Exim Bankom iz Kine.

Ugovor s kineskim kompanijama potpisan prije deset godina, a izgradnja nikada nije počela. Kineski konzorcij je u septembru 2020. godine informisao Elektroprivredu BiH o odustanku američke kompanije “General Electric”da bude podizvođač u ovom projektu. Kinezi su predložili alternativne kineske podizvođače za ključnu opremu, što je Elektroprivreda odbila, uz obrazloženje da alternativni podizvođač ne zadovoljava uslove.

BIZNIS.BA

VIJESTI

Najnovije vijesti