Petak, 9 Juna, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETEvropska komisija istražuje Red Bull

Evropska komisija istražuje Red Bull

Predstavnici Evropske komisije u saradnji s predstavnicima tijela za zaštitu tržišnog natjecanja pojedinih zemalja EU proveli su istrage u sjedištu austrijske tvrtke Red Bull koja proizvodi istoimeni popularni energetski napitak.

Firma je osumnjičena za zloupotrebu svoje tržišne dominacije, javlja francuska novinska agencija AFP.

Ime firme nije dano komisiji; u današnjoj poruci samo su napisali da su njihovi predstavnici u ponedjeljak izvršili nenajavljene inspekcije “u prostorijama firme aktivne u sektoru energetskih pića u raznim državama članicama”, prenosi SEEbiz.

No, kako prenosi AFP, predstavnici Red Bulla danas su potvrdili da su predstavnici Evropske komisije “posjetili naše prostorije”. Dodali su samo da će s njima “sarađivati u svim stvarima koje ih zanimaju”.

Komisija istražuje sumnje da je kompanija prekršila antimonopolska pravila EU-a koja zabranjuju kartele i restriktivne poslovne prakse, navodi AFP. U slučaju dokazanih prekršaja ove vrste, firme riskiraju visoke novčane kazne, ali im komisija može dati imunitet ako sudjeluju u istrazi.

Red Bull je 1984. godine osnovao Austrijanac Dietrich Mateschitz na temelju licence za azijsko energetsko piće pod nazivom krating daeng (crveni bik na engleskom). Nakon njegove smrti u oktobru prošle godine, 49 posto dionica firme koja proizvodi ovo piće u vlasništvu je njegovog sina Marka Mateschitza. Ostatak je u vlasništvu tajlandske porodice Yoovidhya.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari