Utorak, 18 Juna, 2024

Gdje RS najviše izvozi i odakle uvozi dok Dodik prijeti sankcijama Njemačkoj?

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik jučer je uputio “prijetnju” Njemačkoj i Americi da će entitet RS uzvratiti ako ove ekonomske velesile uvedu sankcije koje se već dugo očekuju!?”Možda će neki pokušati da ismiju ovo što ću reći, ali ni Republika Srpska nije bez kontramjera. Ako Njemačka uvede sankcije, uzvratit ćemo. Nisam slijep da ne znam šta su Amerika i Njemačka. Ali moja poruka je – pretjerali ste”, rekao je Dodik.

No upravo ovakva Dodikova retrogradna politika, odsječena od realnosti, osim što prijeti miru i stabilnosti u BiH, dovoljno govori o njegovoj politici koja cijeli entitet, ali i BiH, vodi u ekonomski kolaps.

A kuda vode Dodikove nesuvisle prijetnje kontramjerama svjetskim ekonomskim velesilama, naprimjer Njemačkoj i Italiji?

Najznačajnije i najveće tržište s kojim Republika Srpska ostvaruje vanjskotrgovinsku razmjenu je tržište Evropske unije (EU).

Najveći vanjskotrgovinski partneri Republike Srpske u prvih šest mjeseci 2021. godine bili su Srbija sa 16,48 posto, Italija sa 14,86, Hrvatska sa 10,21, Njemačka sa 9,72, Slovenija sa 9,37, Austrija sa 5,28 i Kina sa 4,16 posto.

Ukoliko bi samo Njemačka i Italija, koje imaju čvrste stavove o pogubnoj politici Milorada Dodika, uvele sankcije vlastima RS-a, u pitanje bi došlo čak 24,58 posto vanjskotrgovinske razmjene, jer bi se na udaru našle i najveće kompanije povezane s vladajućim režimom i pojedincima.

Top pet zemalja u koje entitet RS izvozi:

  1. Srbija (267 miliona eura)
  2. Hrvatska (265 miliona eura)
  3. Italija (260 miliona eura)
  4. Slovenija (211 miliona eura)
  5. Njemačka (188 miliona eura)

Top pet zemalja iz kojih RS uvozi robu:

  1. Srbija (436 miliona eura)
  2. Italija (342 miliona eura)
  3. Njemačka (210 miliona eura)
  4. Kina (181 milion eura)
  5. Slovenija (162 miliona eura)

Interesantno, bh. entitet RS u prijateljsku Rusiju je izvezao 10 miliona eura robe u proteklih deset mjeseci, a iz Rusije uvezao za 28 miliona eura. Kada je riječ o Kini, RS je izvezla cijelih 5,8 miliona eura.

Republika Srpska je u prvih šest mjeseci 2021. godine ostvarila ukupan vanjskotrgovinski promet od 4,56 milijardi KM, koji je za 866,36 miliona KM, odnosno 23,42 posto veći u odnosu na isti period lani.

U pretpandemijskoj godini čak 74 posto svojih proizvoda RS je izvozila u zemlje EU, dok se s tog tržišta uvozi oko 57 posto proizvoda i usluga. Najveći promet od zemalja članica EU, bh. entitet RS ima s Italijom.

Kada je riječ o uvozu, čak 50 posto uvoza Republike Srpske ide na proizvode iz Italije, Njemačke i Slovenije.

Nova šefica njemačke diplomatije jučer je rekla da se zalaže za uvođenje sankcija Dodiku i njegovim partnerima, a nakon što je u petak NSRS izglasao zaključke o povlačenju nadležnosti, taj potez oštro su osudile zemlje Kvinte (SAD, Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija i Delegacija EU).

Treba podsjetiti da je bivši njemački ministar vanjskih poslova Heiko Mass nedavno kazao da Njemačka neće slati novac u entitet koji radi na uništenju BiH, a to bi značilo zaustavljanje brojnih projekata.

RS je u svađi i s MMF-om, posebno nakon što je Fiskalno vijeće BiH, kojim predsjedava Zoran Tegeltija (SNSD), odbilo poziv za hitan sastanak sa šeficom Misije MMF-a za BiH Alineom Iancu.

Inače, BiH je u prvoj polovini godine najviše robe plasirala na zahtjevno njemačko tržište, a vrijednost isporučenih proizvoda porasla je za 6,63 posto u odnosu na isti lanjski period.

Na listi top pet zemalja iz kojih je BiH u prvih šest mjeseci ove godine uvezla najviše robe nalaze se iste zemlje kao i kod izvoza, ali je njihov poredak malo drugačiji – najviše robe uvezeno je iz Hrvatske, a slijede Srbija, Njemačka, Italija i Slovenija.

* Podaci o izvozu za entitet RS su uzeti zbog statistike koja se vodi na entitetskom nivou te poređenja s obzirom na političke aspiracije vlasti tog entiteta.

Klix.ba

VIJESTI

Najnovije vijesti