Subota, 20 Jula, 2024

Njemačka: I Moskva i Milorad Dodik su upozoreni!

Na početku briselskog samita šefova diplomatija EU njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok upozorila je Moskvu, a nije imala lijepe rijeci ni o Dodiku.

“Situacija u Bosni i Hercegovini je zabrinjavajuća. Napori u pravcu otcjepljenja su neprihvatljivi. Prema meni to znači da bi sada trebalo postojeći režim sankcija primijeniti i protiv gospodina Dodika”, izjavila je Analena Berbok, nova njemačka ministarka spoljnih poslova posle susreta šefova diplomatija Evropske unije u Briselu.

Na portalu “Klix.ba” objavljena je i izjava Milorada Dodika: “Ako Njemačka uvede sankcije, uzvratićemo. Nisam slijep da ne znam šta su Amerika i Nemačka. Ali moja poruka je – pretjerali ste”.

Rusija kao problem

Bosna i Hercegovina nije ni izdaleka najveći problem kojim su se bavili šefovi diplomatija zemalja članica EU. Njemačka šefica diplomatije uputila je upozorenje Rusiji da će, ukoliko zvanična Moskva bude djelovala protiv Ukrajine, biti suočena s teškim diplomatskim i ekonomskim posljedicama i dodala da su se o tome saglasili svi ministri spoljnih poslova u Briselu, te da za njih suverenost Ukrajine ni na koji način nije dovedena u pitanje.

Ministarka Berbok je za Drugi program njemačke televizije (ZDF) u nedelju (12.12.) ponovila stav nove njemačke vlade da za Sjeverni tok 2 važe pravne odredbe Evropske unije, sa kojima projekat još uvijek nije usklađen, pa ne može ni dobiti upotrebnu dozvolu.

Bojkot Olimpijskih igara?

Inače, Analena Berbok je u ponedeljak (13.12.) izjavila u Briselu da je na samitu diplomata u Briselu bilo riječi i o mogućem diplomatskom bojkotu zimske olimpijade u Pekingu, koja se održava u februaru ove godine. Ona je rekla da o tome postoje različiti stavovi i da se radi na tome da se što više zemalja okupi oko jedne linije, pošto je svima zajednička briga za ljudska prava.

Evropska unija je već donijela odluku da se uvedu sankcije ključnim ljudima ruske plaćeničke paravojne formacije “Vagner”. Njeni specijalci su učestvovali u borbama na istoku Ukrajine i u Siriji, a Brisel ih optužuje za teška kršenja ljudskih prava i ciljana ubistva.

Sankcije za “vagnerovce”

Sada su svi značajni “vagnerovci”, njih osam, kao i tri kompanije koje posluju s njima, stavljeni na spisak osoba i firmi kojima je zabranjen ulazak u Evropsku uniju, a čija se imovina na teritoriji Unije zamrzava. Niti firme niti pojedinci iz Evropske unije ne smiju poslovati sa ljudima koji su na spisku.

Jedan od najpoznatijih ljudi na spisku je Dmitrij Utkin, osnivač formacije “Vagner” – njegova sklonost ka muzici njemačkog kompozitora Riharda Vagnera bila je razlog da nazove svoju grupu tako.

Jedan diplomata je za AFP rekao da je “Vagner” privatna vojna kompanija, koju angažuju da bi potkopavali bezbjednost u Evropi i trećim zemljama u evropskom susjedstvu, prije svega u Africi.

Eksperti nazivaju formaciju “Vagner” “ruskom armijom iz sjenke”, dok Kremlj odbacuje svaku umiješanost u poslove te vojne grupe – privatne armije su prema ruskom zakonu zabranjene. Oficijelno tumačenje je da se radi o firmi iz oblasti zaštite. Ipak, njeni pripadnici vježbaju na zemljištu koje pripada vojnoj tajnoj službi, a na ratištima znaju da rukuju složenim vojnim sistemima, što baš i nije kvalifikacija telohranitelja.

Ima naznaka da bi “Vagner” mogao biti angažovan i u Maliju, gde su već prisutne francuske i njemačke trupe, pa bi to bila još jedna vrela geopolitička tačka, posle Ukrajine i Sirije, gde bi se na terenu drastično razmimoišli interesi Zapada i Rusije, i gde bi se naoružani Rusi mogli naći naspram naoružanih zapadnih vojnika.

(DW)

VIJESTI

Najnovije vijesti