Subota, 20 Jula, 2024

Proširena istraga protiv Branislava Zeljkovića: Maske od 2,5 Institut kupovao za 15 KM

Javno tužilaštvo RS-a proširilo je istragu protiv Branislava Zeljkovića, bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo RS, na još četiri firme. Zeljković je već od ranije optužen zbog koruptivnih radnji u javnim nabavkama za vrijeme pandemije koronavirusa.

Srpskainfo piše da je istraga proširena na firmame “Krajingroup” d.o.o. Banja Luka, “Sineks Laboratorija” d.o.o. Banja Luka, “Perfect Clean” d.o.o. Banja Luka i “Aries” d.o.o. Banja Luka.

Zeljković se proširenom istragom tereti da je u periodu od 10. marta do 14. aprila prošle godine zloupotrebio položaj i postupak suprotno Zakonu o javnim nabavkama, tako što je ugovore o nabavci dijelio kako bi njihova vrijednost bila ispod 6.000 maraka.

Iz dokumentacije koja je u posjedu novinara vidi se da je maske “FFP 2” “Krajinagroup” nabavljala po cijeni od 2,56 maraka od dobavljača “M.A.I. Grizelj” d.o.o. Široki Brijeg bez PDV-a, da bi ih fakturisala Institutu za javno zdravstvo RS po višestrukoj većoj cijeni od 15 maraka, bez PDV-a.

Kada je u pitanju “Sineks Laboratorija” Zeljković se tereti da je u šest slučajeva podijelio ugovore o nabavci hirurških maski s gumicom od ove firme čija je ukupna vrijednost bila 63.060 maraka.

Nabavljeno je ukupno 1.680 ovih hirurških maski u periodu od 9. Do 30. marta, a cijena je bila različita. Nabavna cijena maski bila je 20 maraka, a Institutu za javno zdravstvo su fakturisane po cijeni od 34,5 maraka, bez PDV-a.

Maske FFP 2 Zeljković je nabavljao i od firmi “Perfect Clean” i “Aries” d.o.o. Banja Luka.

“Na ovaj način Branislav Zeljković je bez bilo kakve prethodne provjere tržnih i nabavnih vrijednosti predmeta javne nabavke, putem direktnog sporazuma, kršenjem odredaba Zakona o javnim nabavkama BiH i Pravilnika o postupku direktnog sporazuma tokom jedne godine za isti predmet nabavke utrošio više od 6.000 maraka, pa je svojim postupcima firmama pribavio korist veću od 50.000 maraka”, navodi se u dokumentaciji protiv bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo RS.

Ukoliko se Zeljkoviću dokaže krivica prijeti mu kazna do 15 godina zatvora.

Klix.ba

VIJESTI

Najnovije vijesti