Ponedjeljak, 5 Juna, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETGoran Čerkez o velikom rastu broja zaraženih: Nemamo namjeru zatvarati sistem

Goran Čerkez o velikom rastu broja zaraženih: Nemamo namjeru zatvarati sistem

Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog Ministarstva zdravstva, kazao je danas za N1 da se Federacija ”nema namjeru zatvarati u sistem koji je bio”, ali je ponovo pozvao građane da poštuju preporučene mjere.

Goran Čerkezcerkerz

On je u razgovoru s reporterkom N1 Adisom Imamović naglasio da je jedino što preostaje u uvjetima rasta broja pozitivnih slučajeva – pojačan angažman inspekcija i službi koje kontrolišu poštivanje mjera.

”Očigledno većina, možda ne većina, ali manjina koja ugrožava većinu, nije svjesna i ne pridržava se mjera koje su preporučene. Jedino što preostaje je angažman inspekcija i službi koje bi to morale da kontrolišu. Pozvao bih ugostitelje i ljude iz privrede da poštuju sve mjere i da oni djeluju na svoje kolege. Nemamo namjeru zatvaratii se u sistem koji je bio, ali će se sami zatvoriti. Neki su zatvoreni. Zato što u tim institucijama imamo problem s korona virusom”, ispričao je Čerkez.

Potom je dodao da je rast broja zaraženih bio očekivan.

”Činjenica je da mi jesmo očekivali jer kad popustite mjere, u svim zemljama imamo taj porast i to nije blag porast. U mnogim zemljama to raste. Neću govoriti o drugom valu je nismo iz prvog izašli, ali imamo virus tu, imamo porast. Pozvao bih posebno starije osobe da sami sebi kroje mjere i da izlaze što manje. Da izlaze s maskama i da imaju što manje kontakta i kad imaju kontakt, da bude na distanci. Molio bih i mlađe da se odgovornije ponašaju”, dodao je.

O nošenju maske…

”Ja bih preporučio svakome da nosi masku cijelo vrijeme, da drži distancu i održava higijenu, pere ruke”, rekao je gost N1.

Ukupno su u BiH u protekla 24 sata registrovano 84 nova slučaja što je najveći broj nakon ukidanja većine mjera uvedenih na početku epidemije.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari