Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

Javna kampanja „Građani i novinari zajedno u borbi za istinu “

 

istina Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Omladinskom novinskom asocijacijom u BiH (ONAuBiH), povodom 03. maja – Svjetskog dana slobode medija, organizuje Javnu kampanju „Građani i novinari zajedno u borbi za istinu“. Javna kampanja će biti  realizovana 03. maja 2014. godine, u 35 gradova u Bosni i Hercegovini.

Volonteri Lokalnih timova ONAuBiH će na info-štandovima u centralnim zonama 35 bh. gradova dijeliti građanima Kodeks za štampu i online medije BiH,  magazin Karike, koji realizuju mladi novinari iz ove Asocijacije, te upoznati građane sa Žalbenom procedurom Vijeća za štampu u BiH i sprovesti anketno ispitivanje o stanju slobode medija u BiH i poštivanju prava građana na profesionalno izvještavanje medija.

Vijeće za štampu u BiH je, od početka 2014. godine, zaprimilo 105 žalbi građana na izvještavanje štampe i online medija. Od ukupnog broja zaprimljenih žalbi 53 su riješene samoregulacijom tj. objavom demantija, reagovanja, ispravke ili izvinjenja, odnosno uklanjanjem komentara koji sadrže govor mržnje, huškanje ili diskriminaciju. Veliki broj žalbi riješenih objavom reagovanja ili demantija, indikator je da mediji u BiH prihvataju samoregulaciju, što predstavlja značajan napredak u poštivanju standarda profesionalnog novinarstva u BiH.

Cilj Javne kampanje „Građani i novinari zajedno u borbi za istinu“ je upoznati javnost o stanju slobode medija u BiH, sve češćim napadima i prijetnjama novinarima, što predstavlja atak na demokratski razvoj cijeloga društva, te o pravu građana na ulaganje žalbi Vijeću za štampu u BiH na neprofesionalno medijsko izvještavanje.

Javna kampanja “Građani i novinari zajedno u borbi za istinu” održaće se u: Banja Luci, Bihaću, Bijeljini, Brčkom, Cazinu, Foči, Goraždu, Gradiški, Istočnom Sarajevu, Jajcu, Mostaru, Odžaku, Palama, Rudom, Sarajevu, Šamcu, Zavidovićima, Zenici, Tuzli, Visokom, Olovu, Kaknju, Velikoj Kladuši, Srebreniku, Šekovićima, Maglaju, Višegradu, Doboju, Trebinju, Travniku, Busovači, Stocu, Vlasenici, Ljubuškom i Posušju.

VIJESTI

Najnovije vijesti