Ponedjeljak, 26 Februara, 2024

Kantonalni sud Tuzla: Šestorka osuđena na 74 godine zatvora za organizovanu trgovinu ljudima

Kantonalni sud Tuzla je po optužnici Tužilaštva Tuzlanskog kantona donio osuđujuću prvostepenu presudu za šest optuženih za organizovanu trgovinu ljudima.

Presude su vezane i za iskorištavanje djece radi prisilnog prosjačenja. Izrečene su kazne zatvora u ukupnom trajanju od 74 godine.

Kantonalni sud Tuzla objavio presudu

” Organizatoru grupe Šabanu Salčinoviću izrečena je kazna zatvora u trajanju od 22 godine. Ibri Džiniću u trajanju od 16 godina. Halilu Salihoviću u trajanju od 15 godina. Berisi Džinić u trajanju od 11 godina.

Za još dva člana grupe, Almira Muharemovića i Jasmina Mujakića, izrečena je kazna zatvora u trajanju od po pet godina”, saopćeno je iz tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Iz Tužilaštva podsjećaju da se optužnicom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona Šaban Salčinović (50), Halil Salihović (44), Berisa Džinić (43), Ibro Džinić (45), Almir Muharemović (50) i Jasmin Mujakić (46) terete da su u grupi koju je vodio Salčinović počinili krivično djelo organizovana trgovina ljudima, a vezano za iskorištavanje djece i njihovu radnu eksploataciju radi prisilnog prosjačenja.

U optužnici je navedeno da su članovi grupe u periodu od 2017. do februara 2021. godine više djece uzrasta od četiri do 14 godina prisiljavali na prosjačenje.

Koristili su njihovu nedovoljnu duševnu razvijenost, položaj bespomoćnosti i nemogućnost djece da pruže otpor.

Stalno pod prijetnjom upotrebe fizičke sile

“Djecu bi budili u ranim jutarnjim satima, bez obzira na vremenske prilike. Prevozili su na različite lokacije u više od 20 mjesta u Tuzlanskom kantonu ili drugim dijelovima BiH. Nadzirali su ih tokom prosjačenja.

Djeca su članovima ili organizatoru grupe morali predavati iznose novca, Oni su se kretali od 40 KM do 150 KM dnevno.

Pri tome su djeca bila izložena svim vremenskim uvjetima, neadekvatno obučena i odjevena, gladna. Stalno pod prijetnjom upotrebe fizičke sile prema njima. Čak su ih i tukli i konstantno vrijeđali”, navode iz Tužilaštva.

Dodaje se da je Kantonalni sud Tuzla je nakon objave prvostepene presude produžio mjeru pritvora za optužene Salčinovića, Džinića i Salihovića.

VIJESTI

Najnovije vijesti