Nedjelja, 26 Marta, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETKošarac: Ukoliko Vijeće ministara ne usvoji istočnu interkonekciju, blokirat ćemo projekte za...

Košarac: Ukoliko Vijeće ministara ne usvoji istočnu interkonekciju, blokirat ćemo projekte za FBiH

On je precizirao da je riječ o ukupno devet projekata za Federaciju BiH, od čega je sedam iz oblasti energetike, a dva su iz oblasti životne sredine.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac rekao je da Vijeće ministara BiH na prvoj narednoj sjednici mora prioritetno usvojiti prijedlog za zaključivanje međunarodnog sporazuma sa Srbijom o izgradnji gasne istočne interkonekcije. “Ukoliko do četvrtka plinska istočna interkonekcija ne bude uvrštena na dnevni red Vijeća ministara BiH, moj stav je da sjednica uopće ne treba da bude održana. Smatram da ne treba odlučivati o bilo kojem pitanju dok ne otvorimo prostor za potpisivanje sporazuma koji će omogućiti izgradnju istočne interkonekcije”, poručio je ministar Košarac.

Ukoliko izostane davanje suglasnosti na izgradnju plinske istočne interkonekcije, kao jednog od strateških projekata u Republici Srpskoj, ministar Košarac je upozorio da će to negativno utjecati na realizaciju drugih projekata u Federaciji BiH.

Na blokade će biti odgovoreno recipročnom mjerom

“Konkretno, ako Vijeće ministara BiH u četvrtak ne uvrsti i ne usvoji točku koja se odnosi na izgradnju istočne interkonekcije, kao resorni ministar neću dati suglasnost na projekte koje je Federacija BiH kandidirala za sufinanciranje investicijskih projekata, kao i projekata tehničke pomoći u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan”, naveo je ministar Košarac.

On je precizirao da je riječ o ukupno devet projekata za Federaciju BiH, od čega je sedam iz oblasti energetike, a dva su iz oblasti životne sredine. “Mi nismo za opstrukciju i sprječavanje razvoja Federacije BiH, ali nećemo dozvoliti da bilo tko blokira strateške projekte u Republici Srpskoj. Insistiramo na fer i izbalansiranom pristupu kada je u pitanju realizacija projekata i toga moraju biti svjesni partneri iz Federacije BiH”, poručio je ministar Košarac. Kako je istaknuo, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je u suradnji i punoj koordinaciji sa nadležnim ministarstvom iz Republike Srpske pripremilo nacrt prijedloga za zaključivanje međunarodnog sporazuma sa Srbijom o izgradnji plinske istočne interkonekcije.

“Uradili smo svoj dio posla”

“Uradili smo svoj dio posla, pripremili potrebnu dokumentaciju i mišljenja nadležnih institucija, te u skladu sa procedurama, još u prošloj godini uputili nacrt prijedloga na usvajanje Vijeću ministara BiH”, istaknuo je ministar Košarac. On je rekao da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH dodatno slalo mnoštvo urgencija kako prethodnom, tako i aktuelnom sazivu Vijeća ministara BiH kako bi ova točka bila uvrštena na dnevni red sjednice.

“Izgradnja istočne interkonekcije je naš prioritet, jer se radi o projektu koji će za rezultat imati povećanje sigurnosti snabdijevanja potrošača prirodnim plinom i osigurati dugoročnu energetsku stabilnost u Republici Srpskoj. To je projekat koji će doprinijeti bržem ekonomskom razvoju, poboljšanju standarda i kvaliteta života, kao i zaštiti životne sredine. Potpuno je neshvatljivo, nelogično i nedopustivo da se bilo tko protivi njegovoj realizaciji”, zaključio je ministar Košarac.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari