Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Martovske cijene u prosjeku više za 0,1%: Zabilježeno poskupljenje hrane, odjeće…

Cijene proizvoda i usluga koji se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u martu su bile u prosjeku više za 0,1 posto nego u februaru.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su skuplji za 0,2 posto, odjeća i obuća za 2,3 posto, zdravstvo za 0,2 posto, za koliko je u prosjeku poskupio i prevoz, a alkoholna pića i duvan u prosjeku su skuplji za 0,1 posto, za koliko su u prosjeku skuplji restorani i hoteli, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Stanovanje i režijski troškovi u prosjeku su jeftiniji za 0,3 posto, namještaj i aparati za domaćinstvo za 0,4 posto, dok su komunikacije u prosjeku jeftinije za 0,1 posto, za koliko su jeftiniji rekreacija i kultura, te ostala dobra i usluge.

Nivo cijena u martu ove, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, viši je za 0,7 posto.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su poskupjeli za 0,9 posto, alkoholna pića i duvan za 3,7 posto, stanovanje i režijski troškovi za 2,6 posto, zdravstvo za 2,2 posto, prevoz za 2,7 posto, rekreacija i kultura za jedan posto, obrazovanje za 0,6 posto, te restorani i hoteli za 0,7 posto, piše Biznis info.

DK

VIJESTI

Najnovije vijesti