Petak, 19 Aprila, 2024

Medžlis IZ Srebrenik: Kolačijada za Arslana i Aleksandra

U organizaciji Odjela za brak i porodicu Medžlisa IZ-e Srebrenik danas je  na trgu Alije Izetbegovića   organizovana velika humanitarna akcija prodaje kolača, a sav prihod prikupljen na ovom događaju bit će uplaćen na račune oboljele djece. Riječ je o Arslanu Kulačiću iz Zenice i Aleksandru Gajiću iz Zvornika, bebama koje imaju tumor na mozgu.

U ovoj akciji sudjelovao je veliki broj žena, a aktivnost je imala izuzetno snažan odjek u javnosti. Treba napomenuti da ovo nije prva aktivnost ovakvog karaktera Odjela za brak i porodicu Medžlisa Srebrenik. Do sada su realizirale mnogobrojne aktivnosti ovakvog i sličnog karaktera. I ovoga puta, prodajom kolača koje su pripremile srebreničke hanume prikupljena je značajna svota novca (3.088,70KM) za liječenje šestomjesečnog Arslana Kulačića i jednogodišnjeg Aleksandra Gajića.

Šestomjesečni Arslan Kulačić koji ima tumor na mozgu uspješno je operisan u Turskoj, a njegovo trenutno stanje je stabilno. Podsjećamo, Arslanu je pri rođenju dijagnosticiran tumor na mozgu i operisan je na UKC-u Tuzla. Nažalost, tumor se vratio. Liječenje u Turskoj bi trajalo 18 mjeseci, a cijena terapije je 133.000 eura, plus troškovi za dodatne preglede, analize krvi ili druge intervencije te transport do Turske.

Jednogodišnji Aleksandar je 31. decembra 2017. godine primljen u bolnicu po hitnom postupku kako bi obavio sve kontrole jer je bio u veoma lošem stanju. Bolnica je roditeljima odmah tražila da uplate koliko god imaju novca za liječenje te da će njihovog sina liječiti s tim novcem koliko budu mogli. Prema riječima njegove majke Aleksandre Damjanović Aleksandru je za liječenje potrebna 391 hiljada KM. Aleksandar je ranije operisan u Beogradu gdje mu je tumor otklonjen u potpunosti. Međutim, nakon operacije magnetna rezonanca u Njemačkoj pokazala je kako se Aleksandru vratio tumor.

Prema riječima muallime Edine Mujkić, koordinatora Odjela za brak i porodicu pri Medžlisu, projekat je uspješno realiziran. Njihova namjera je ispunjena.

„I ovog puta srebreničani su pokazali humanost na djelu, osjećaj pomaganja onima kojima je pomoć drugog neophodna, ovdje se pokazao merhamet i praktično djelovanje muslimana. Hvala Allahu ni snijeg nije omeo ljude u njihovoj na namjeri da pomognu. Hvala našim ženama iz svih džemata Medžlisa Srebrenik, slastičarnama, koje su se potrudile da naši stolovi budu popunjeni njihovim kolačima.  Hvala srebreničanima koji su se odazvali u ovolikom broju i dali svoj doprinos i doveli nas do lijepog iznosa od 3.088,70 KM.

Novac će već sutra biti jednako raspodijeljen i uplaćen na račune malih lavova“-istakla je Mujkić.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI