Nedjelja, 14 Aprila, 2024

Ministar Mektić i ambasadorica Cormack – Jačanje saradnje između BiH i SAD u oblasti sigurnosti

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država Maureen Cormack potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o namjeri između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o doniranju Sistema za personalnu identifikaciju, sigurno poređenje i vrednovanje i Memorandum o razumijevanju između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva energetike Sjedinjenih Američkih Država o sprječavanju nedozvoljene trgovine nuklearnim i drugim radioaktivnim materijalom.

Memorandumom o namjeri između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Sjedinjenih Američkih Država predviđeno je doniranje Sistema za personalnu identifikaciju, sigurno poređenje i vrednovanje (PISCES) a krajnji korisnik ovog Sistema je Granična policija Bosne i Hercegovine. Ovaj sistem će pomoći Graničnoj policiji da identifikuje sumnjive putnike na licu mjesta prema postojećoj listi sumnjivih osoba, kao i prema zvaničnim bazama podataka Interpola. Sistem će takođe omogućiti bosanskohercegovačkim vlastima prikupljanje, poređenje i analizu podataka u istražne svrhe.  U saradnji sa Vijećem ministara Bosne i Hercegovine, Vlada Sjedinjenih Američkih Država namjerava instalirati i održavati cijeli hardver i softver potreban za PISCES sistem, počevši sa Međunarodnim aerodromom Sarajevo, kao i njegovo naknadno proširenje na druge aerodrome i granične prelaze u Bosni i Hercegovini.

Memorandumom o razumijevanju između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva energetike Sjedinjenih Američkih Država kreira se okvir za saradnju na sprječavanju nedozvoljene trgovine nuklearnim i drugim radioaktivnim materijalom. Ministarstvo energetike SAD-a obezbijediće opremu za otkrivanje radijacije i obuku za pripadnike Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine. Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine će koristiti doniranu opremu i materijale isključivo u svrhu sprječavanja nedozvoljene trgovine specijalnim nuklearnim i drugim radioaktivnim materijalom.

VIJESTI

Najnovije vijesti