Utorak, 28 Maja, 2024

ZZO TK: U 2017. godini ostvaren suficit od 12 miliona KM

Tokom protekle godine, Zavod zdravstvenog osiguranja ostvario je suficit, odnosno višak prihoda nad rashodima u iznosu od 12 miliona i 800 hiljada KM. To je najveći višak prihoda tokom jedne godine.

„Iz izvještaja po godinama Zavoda zdravstvenog osiguranja ostvaren je višak prihoda nad rashodima samo u 2016. i 2017. godini je bio veći nego čitavo poslovanje Zavoda u periodu od 1999. godine zaključno sa 2015. godinom.“ – kazao je Mirsad Hadžić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.

Prema Izvještaju Zavoda zdravstvenog osiguranja, u 2017. godini bilo je  prijavljeno 427.193 osiguranih osoba, od kojih 63 posto učestvuje u participiranju, odnosno finansiranju zdravstvene zaštite.

„Taj broj predstavlja smanjenje u odnosu na isti broj na dan 31. decembar 2017. u odnosu na 2016. godinu u iznosu od 1,54 posto. U ukupnom broju osiguranih osoba 270.562 su osigurane osobe koje učestvuju u participarnju zdravstvene zaštite i oni čine 33 posto ukupnog broja osiguranih lica.“ – dodao je Hodžić.

Što se tiče informatizacije zdravstva, Hodžić ističe da su još 2016. godine rebalansom budžeta planirana sredstva u iznosu od preko milion KM. Nakon provedena tri postupka, koja nisu prošla u Uredu za razmatranje.

„Drugog aprila bit će javni oglasi, bit će otvoren postupak po Zakonu o javnim nabavkama. Mi smo to započeli u septembru 2016. godine kad je donesen rebalans finansijskog plana za 2016. godinu i tim rebalansom mi smo planirali informatizaciju vezanu za uvođenje e-recepta i planirana su sredstva u visini od milion i 200 hiljada. Mi smo proveli tri postupka, ali sva tri puta ti postupci su padali u Uredu za razmatranje žalbi.“ – istakao je direktor Hodžić.

Zavod za javno zdravstvo TK u narednom periodu provest će još jedan postupak koji se tiče informatizacije zdravstva, odnosno uvođenja elektronskih uputnica i elektronskih recepata u Domove zdravlja. Nadaju se da će ovaj put provođenje postupka biti uspješno.

VIJESTI

Najnovije vijesti