Srijeda, 1 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETMinistarstvo odbrane BiH raspisalo javni konkurs za školovanje kadeta na vojnim akademijama...

Ministarstvo odbrane BiH raspisalo javni konkurs za školovanje kadeta na vojnim akademijama u Turskoj

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine objavilo je javni konkurs za školovanje kadeta na Vojnim akademijama Oružanih snaga Republike Turske za školsku 2022/2023. godinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Konkurs je raspisan za ukupno 22 studenta, odnosno za Vojnu akademiju kopnene vojske (14 kandidata), Vazduhoplovnu vojnu akademiju (šest kandidata) i Vojnu medicinsku akademiju (dva kandidata).

Kandidati/kinje prijavljeni na javni konkurs proći će test tjelesne spremnosti, test iz poznavanja engleskog jezika, test općeg znanja i intervju.

Sigurnosnu provjeru za svakog uspješnog kandidata/kinju izvršit će nadležni sektor Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, a zdravstveni pregled kandidata/kinja, koji uspješno prođu testiranje, obavit će nadležna ustanova u organizaciji Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

Poznavanje turskog jezika je poželjno.

Rangiranja kandidata/kinja vršit će se na osnovu kriterija odobrenih od strane ministra odbrane Bosne i Hercegovine i sa kojima će biti upoznati kandidati/kinje koji budu pozvani na testiranja i provjere.

U slučaju istog broja bodova po provedenom postupku izbora kandidata, prednost ima kandidat pola koji je manje zastupljen u OS BiH.

Detaljnije informacije o uslovima konkursa, školovanju, pravima i obavezama te potrebnim dokumentima navedene su na internet stranici Ministarstva odbrane BiH.

Konkurs je otvoren 15 dana od dana objavljivanja.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari