Utorak, 23 Aprila, 2024

Mjere na suzbijanju koronavirusa dovele do ograničavanja ljuskih prava

Ombudsmani BiH naglasili su da su mjere za suzbijanje širenja virusa korona dovele do ograničenja ljudskih prava i da su se posljedice osjetile u svim sferama života te apelovali da se dodatno pomogne starijima, djeci i ugroženima.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra, ombudsmani ističu da su ljudska prava i osnovne slobode univerzalni, jer pripadaju svakom čovjeku, bez obzira na državljanstvo, prebivalište, pol, nacionalno ili etničko porijeklo, boju kože, vjeru, jezik, ili bilo koji drugi status.

Naveli su da se građani u najvećoj mjeri obraćaju ovoj instituciji radi nerazumne dužine trajanja sudskih postupaka, žalbama na povredu prava iz oblasti rada, zdravstvenih i socijalnih usluga, kršenja prava djece i diskriminaciju po raznim osnovama.

Kao osnovne uzroke ovog stanja ombudsmeni ističu izuzetno lošu ekonomsku situaciju u BiH, odnosno veliku stopu nezaposlenosti i činjenicu da se građani zbog siromaštva suočavaju sa društvenom isključenošću i problemima u pristupu pravdi.(Vijesti.ba / Srna)

VIJESTI

Najnovije vijesti