Srijeda, 21 Februara, 2024

Mjesec oktobar u znaku borbe protiv raka dojke i u Hadžićima

Mjesec oktobar u svijetu se obilježava kao mjesec borbe protiv raka dojke. Hadžićko Udruženje liječenih i oboljelih od tumora „Rubin“ u saradnji s mrežom za zdravlje žena WHEP i prijateljima Udruženja do sada je na polju prevencije i suzbijanja ove bolesti u proteklih godinu dana uradilo preko 1250 ultrazvučnih te oko 100 mamografskih pregleda kod žena svih starosnih skupina.

„Mi u „Rubinu“ smo svjesni činjenice da od raka dojke obolijeva sve više ljudi. Ova bolest, iako se veže za žene napada i mušku populaciju. Mi u Udruženju smo tu da pomognemo kako savjetom, tako i tako da preventivno djelujemo u suzbijanju ove bolesti. Do sada smo uradili oko 1250 ultrazvučnih pregleda, od čega je njih oko šeststotina bilo besplatnih, a ostali su uz minimalnu participaciju. Sve preglede radi doktor Jadranko Urlić.“ – rekla je Esma Šehić, predsjednica Udruženja Rubin.

Osnovni ciljevi  UO “ Rubin“ je  pružiti ljudsku toplinu, saslušati i savjetovati svaku osobu koja se suočava s teškom dijagnozom, davati pozitivne primjere i pružiti sve vrste pomoći oboljelim od karcinoma, edukacija stanovništva o zdravstvenoj zaštiti naročito o  samopregledu  kojim se mogu uočiti promjene na tijelu te na vrijeme potražili stručnu pomoć.

 

VIJESTI

Najnovije vijesti