Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

Muslimani večeras obilježavaju mubarek noć Lejletu-r-Regaib – noć želja, nade i ibadeta

Muslimani širom svijeta večeras prigodnim vjerskim aktivnostima obilježavaju mubarek noć Lejletu-r-Regaib, poznatu kao noć želja, nade i ibadeta.

Večeras sa akšam-namazom nastupa prva u nizu mubarek noći, Lejletu-r-Regaib.

U islamskom kalendaru, noć Lejlet-r-regaib, Lejletu-l-mi'radž, Lejletu-l-berat i Lejletu-l-kadr, su odabranije u odnosu na ostale noći u godini, te se shodno tome one obilježavaju na način pojačanog ibadeta, dobrovoljnih namaza i učenja Kur'ana. Dani i noći mubarek mjeseci redžeba i ša'bana su vijesnici nadolazećim danima ramazana.

Lejletu-r-Regaib je dan novog početka u historiji čovječanstva i prva je od tri odabrane noći koje najavljuju dolazak mjeseca ramazana. Obilježava se prvog četvrtka u mjesecu redžebu. Na osnovu islamskog učenja, ovo je noć koja predstavlja potvrdu Allahove milosti prema čovjeku.

Smatra se odabranim trenutkom u kojem se ispunjavaju želje, molbe i nadanja. Dova ili molba Uzvišenom Bogu spona je i milost koja povezuje Stvoritelja i Njegova stvorenja, zato vjernici, muslimani širom svijeta večerašnju mubarek noć provode u ibadetu i molitvama.

VIJESTI

Najnovije vijesti