Petak, 3 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETNa pomolu dogovor s EPBiH i povratak zeničkih rudara u jame već...

Na pomolu dogovor s EPBiH i povratak zeničkih rudara u jame već danas

(Izvor: Fena/Vehid Begunić)

Trodnevna obustava proizvodnje u oba jamska pogona Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, trebala bi biti okončana danas pa bi rudari druge smjene mogli sići u jame te nastaviti proizvodnju – potvrdio je Feni predsjednik Sindikata ZDRMUZ Elvedin Avdić.  

Podsjeća kako su rudari druge smjene u ponedjeljak, 18. aprila, odbili sići u jamu jer im je većinski vlasnik, Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, prilikom isplate plaća obustavio dio za otplatu kredita, ali taj novac nije uplaćen na račune banaka pa su i banke sa računa skinule novac.

– Radnicima su sa platnih lista odbili već dvije rate, ali ih nisu uplatili bankama. Ljudima su, kada nam je uplaćena zadnja plaća, 15. aprila, banke skidale te novce. Radi se o iznosu od oko 500.000 KM – kaže Avdić.

Nada se, kaže, da bi se danas situacija mogla razriješiti te da bi mogli nastaviti proizvodnju u drugoj smjeni.

-Direktor (v.d. direktora Edin Mujčić) danas ide u Sarajevo da potpiše sporazum za taj novac sa JPEPBiH. Ako bude uplaćen do 15.00 sati, trebala bi druga smjena danas početi raditi – nada se Avdić.

Nisu svi rudari u kreditima, napominje Avdić, ali su se solidarisali sa kolegama te niko ne želi raditi dok se ne razriješi situacija.

federalna.ba/Fena

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari