Srijeda, 1 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETU Banjoj Luci održan skup 'Sloboda', upućene prijetnje Schmidtu

U Banjoj Luci održan skup ‘Sloboda’, upućene prijetnje Schmidtu

Građani Banja Luke i drugih dijelova bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska okupili su se juče na Trgu Krajine gdje je održan narodni skup “Sloboda”.

Na Trg Krajine bio je i član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik, kao i predsjednica RS-a Željka Cvijanović i entitetski premijer Radovan Višković, ministri u Vladi RS-a te predstavnici RS-a u parlamentu Bosne i Hercegovine.

Protestni skup organizirala je Boračka organizacija Republike Srpske (BORS) s ciljem da se pošalje poruka javnosti o protivljenju nametnutim odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Posebno im je zasmetala posljednja odluka Schmidta kad je iskoristio bonske ovlasti suspendirajući Zakon o nepokretnoj imovini koji je donijela Narodna skupština Republike Srpske.

Podršku skupu dali su predstavnici vlasti u RS-u, okupljeni oko SNSD-a, dok je opozicija ocijenila da iza organizacije protesta stoji upravo SNSD te da je Boračka organizacija zloupotrijebljena.

Građani su pozvani da odbace sve prijetnje, nametnuta rješenja i spriječe “otimanje imovine RS” te odlučno odbace sve ono što nije u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom Bosne i Hercegovine.

Skup je obilježila i skandalozna pjesma kojom su učesnici zaprijetili Schmidtu. Na snimku koji je objavljen vidi se i čuje više osoba koje uz pratnju harmonike pjevaju: “O moj Schmidte, ne kači se s nama, ubit će te lole vrljikama!”

Harmonikaši su stojali ispred Dodika i Cvijanović, koji su sa smijehom pratili tu pjesmu.

federalna.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari