Petak, 3 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIZNISZbog izostanka poticaja peradarski sektor na izdisaju

Zbog izostanka poticaja peradarski sektor na izdisaju

Enorman rast cijena stočne hrane i energenata većinu živinara u BiH doveo je u situaciju da razmišljaju o gašenju proizvodnje. Prerađivači, da bi zadržali sirovinsku bazu, na svoju štetu pokušavaju cijene stočne hrane držati pod kontrolom, ali to, svjesni su i u vlasti, neće dugo trajati. Podsticaj od osam pfeninga po kljunu u Zeničko-dobojskom kantonu je nedostatan da nadomjesti porast troškova proizvodnje, a traženih 20 pfeninga po kljunu od Federacije još se čeka.

Amel Sijahović iz Novog Šehera je, prije četiri godine, pokrenuo porodičnu farmu za proizvodnju brojlera. U jednom turnusu ovdje se proizvede do 54.000 jedinki.

„Od prošlog turnusa došlo je do poskupljenja hrane i svih energenata, vidjet ćemo na što će sve izaći”, kaže Amel.

„Cijena koštanja njihove proizvodnje i prodajna cijena nije zadovoljavajuća i mnogi su na granici rentabilnosti i bojim se da će, ukoliko se ovako nastavi, mnogi odustati od proizvodnje”, upozorava ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK-a Mirsad Hadžić.

Poremećaj na tržištu stočne hrane najviše je pogodio prerađivače koji, za sada, na svoju štetu, uspijevaju ublažiti finansijski udar na proizvođače. To ne može potrajati. Krajnji ishod je gašenje proizvodnje ili porast cijena pilećeg mesa, što se već događa. Rješenje su aktivniji poticaji. Onaj iz ZDK-a nije dovoljan.

„Nije poticaj nego podrška po odgojenom brojleru u toku godine od osam feninga”, objašnjava Sijahović.

„Nužno je da Vlada FBiH djeluje promptno i pomogne peradarsku proizvodnju kako bi zaštitila nas proizvođače ali i sveukupni potrošačku javnost koja se neće moći nositi sa cijenama koje će nam uslijediti”, istakao je  Pero Nikić, predsjednik Udruženja peradara FBiH.

Više kantona, među kojima i Zeničko-dobojski, uputili su zahtjev Federalnom ministarstvu poljoprivede, vodoprivrede i šumarstva:

„Da se peradarski poticaji uvrste u poticaje na federalnom nivou. Tražili smo da to bude oko 20 feninga po kljunu i jedino je to izlaz u ovom monentu za ovaj vid proizvodnje. Bojim se, ukoliko se to ne desi, da ćemo biti u problemu”, dodaje Hadžić.

Peradarski sektor u FBiH, iako nikada nije bio obuhvaćen poticajima, direktno upošljava 20.000 osoba, posredno još 50.000. Ukoliko nadležni brzo ne reagiraju, ovaj sektor, koji godišnje po osnovu PDV-a uplati više od 45 miliona maraka,  postupno će se gasiti.

federalna.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari