Subota, 25 Maja, 2024

Najava protestnog okupljanja doktora FBiH u Tuzli

Savez strukovnih sindkata doktora medicine i stomatologije F BiH u kordinaciji sa Strukovnim sindikatom doktora medicine i stomatologije TK 09. 6. 2018. organizuje protestni skup doktora Tuzlanskog kantona sa ostalim članovima sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, koji će se pridružiti svojim kolegama u Tuzlanskom kantonu.

Protestno okupljanje počinje u 13:00 u Tuzli.

Ovom prilikom želimo da napomenemo da nas je na ovaj potez natjerala vlada TK koja je pokazala rijetko viđenu malicioznost i nebrigu za svoje doktore. One iste doktore koji se svakodnevno bore da sačuvaju zdravlje i život svih građana Tuzlanskog kantona, pa i onih koji su sada protiv nas i koji praktično uništavaju sve ono što je prethodnih generacija stvarano u zdravstvu  na tom području.

Nakon ovakvog poniženja kojem smo izloženi od strane vlade, pojedinih direktora, korumpiranog pravosuđa i pojedinaca kojima zdravstvo služi samo za ,,uhljebljavanje“ i lov u mutnom, nama nije ostalo ništa drugo osim da protestima skrenemo pažnju javnosti na naš posljednji apel da se ovome stane u kraj.

Doktori u TK  ne zaslužuju da budu zadnji i jedini u FBiH bez svog kolektivnog ugovora, bez prava na svoj status i borbu u svoje ime. Ne zaslužuju da vlada koja jednim potezom može riješiti sadašnji položaj doktora igra se sa stubom zdravstvenog sistema i praktično tjera doktore iz Tuzlanskog kantona.

Nakon protestnog skupa koji će biti u subotu, članovi sindikata doktora medicine i stomatologije kreću u predaju kolektivnog otkaza u svim zdravstvenim ustanovama na području TK. Isključiva odgovornost je na sadašnjoj vladi TK koja će dozvoliti potpuni sumrak u jednom dijelu FBiH zarad nerazumljivih interesa i vratiti građane TK praktično u srednji vijek.

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije F BiH će sve učiniti da naše kolege dobiju ono što im pripada i što zaslužuju. Ništa manje od onoga što već imaju ljekari u drugim kantonima/županijama.

Svi doktori medicine i stomatologije u ostalim dijelovima FBiH, koji su članovi Sindikata  doktora (njih preko 4.000) će učiniti maksimalni napor da nakon otkaza obezbijede položaj ljekara, naših članova, na dostojanstven način.

Borit ćemo se za naš kolektivni ugovor i u Tuzlanskom kantonu, kao i za svakog našeg člana, uvijek i svuda.

Nikad se predati nećemo!

Sarajevo, 08. 6. 2018.

Predsjednik SSSDMiS FBiH

   Dr. Rifat Rijad Zaid

VIJESTI

Najnovije vijesti