Petak, 14 Juna, 2024

Naučnici kažu da je Hrvatska jedina zemlja u EU koja zasijava oblake srebrovim jodidom: Je li to opasno?

Direktor Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske Ivan Güttler kazao je kako je Hrvatska jedina zemlja Evropske unije koja ima zakonsku obavezu zasijavanja konvektivnih oblaka srebrovim jodidom, a kako bi se djelovalo na grad.

Ali, dodao je da neka istraživanja pokazuju da primjena srebrovog jodida povećava štetu od grada.

“To je totalno suprotno od očekivanog. Zato smo vrlo oprezni s upotrebom”, kazao je.

Güttler je i ranije objašnjavao zašto smatra da je zasijevanje oblaka srebrovim jodidom kontraproduktivno.

“DHMZ je jedina nacionalna meteorološka služba u čitavoj EU koja ima zakonsku obavezu zasijavanja konvektivnih oblaka srebrovim jodidom, a kako bi se djelovalo na grad. Zašto je to potencijalno opasno, posebno u slučaju velikih tučonosnih oblaka?

  1. “Ukratko, sovjetska metoda suzbijanja grada nije bila tako učinkovita u centralnoj Švicarskoj kako su tvrdili sovjetski naučnici. Naprotiv, većina procjena sugeriše određeni trend prema VEĆOJ energiji grada kad je zasijana i većoj površini pod gradom kad je zasijana.”
  2. “Sirovi podaci pokazuju porast energije tuče za faktor 3 prilikom zasijavanja. Ovo je suprotno od onoga što se očekuje od zasijavanja.”
  3. “Uprkos tome, većina čitatelja će se složiti s nama da su operacije zasijavanja bile učinkovite na pogrešan način. U svakom slučaju očito je da primijenjenu metodu kao sredstvo zaštite od grada treba napustiti odmah”, napisao je nedavno na društvenim mrežama.

Kako je kazao, grad je ozbiljan problem s potencijalno velikim štetama. “Ali, zasijavanje oblaka srebrovim jodidom je neučinkovito, a potencijalno i opasno. Ovo ću ponavljati svake godine”, napisao je Güttler. On je istakao da se očekuje da ljeto bude toplije od prosjeka, ali i da se ovakve oluje, kakve smo zadnjih dana imali u Hrvatskoj, Srbiji, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Bosni i Hercegovini, ne mogu predvidjeti.

Klix

    VIJESTI

    ZANIMLJIVOSTI