Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Nema kraja poskupljenjima: Svaki naredni mjesec očekuju se nove cijene brašna

Zbog poskupljenja električne energije, ali i rekordnih cijena pšenice na burzama, u BiH je brašno poskupjelo za 30 posto, a očekuje se i rast cijena pekarskih proizvoda od 10 do 20 posto, kažu sugovornici “Nezavisnih novina” iz ove oblasti i dodaju da se rast cijena očekuje i u narednom periodu.

Naime, kako kaže Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara Republike Srpske, vreća bijelog brašna od 25 kilograma sada košta od 24 do 26 KM.

“Ovo su cijene brašna koje mlinari prodaju, jer su imali zalihe pšenice koje su nabavili po cijeni od oko 200 eura po toni, dok će sada svaka nova nabavka pšenice podizati cijenu brašna, jer je pšenica prešla cifru od 300 eura po toni”, kazao je  Kos za “Nezavisne novine”.  Dodao je da se u narednom periodu očekuje dodatni rast cijene brašna, jer je pšenica sve skuplja.

“Tako da možemo reći da nas svaki naredni mjesec očekuju nove cijene brašna”, ističe Kos.  Dragan Vučić, izvršni direktor za operativno poslovanje sarajevske kompanije “Klas”, kazao je za “Nezavisne novine” da cijene pekarskih proizvoda, ali i brašna rastu, te da se očekuje poskupljenje njihovih proizvoda.

“Što se tiče cijene brašna, ona je i u prethodnom periodu rasla za nekih 20 posto, tako da sada očekujemo dodatni rast više od pet posto, a što se tiče pekarskih proizvoda, očekujemo da cijene porastu od 10 do 20 posto”, kazao je Vučić i dodao da sve opet ovisi od vrste proizvoda.

“Iako već duži period polubijeli kruh košta 0,50 KM, a narodni jednu KM, vidjet ćemo koliko ćemo moći to držati upravo zbog visokih cijena sirovina”, kazao je Vučić.  Kako je rekao, na cijenu koštanja utječe i veliki rast cijene pšenice, a i poskupljenje električne energije, koja je pored brašna jedan od sastavnih dijelova troška.  Ističe da, kada je u pitanju nabavka sirovine, odnosno nabavka pšenice i dalje je cijena visoka, te s tendencijom rasta.

“Danas pšenica košta 305 eura po toni. Mi smo očekivali da će u nekom periodu doći do stangiranja cijena, ali burza pokazuje da će do sredine 2023. godine cijene rasti”, kazao je Vučić i zaključio da u ovoj godini sigurno neće doći do vraćanja na staro, odnosno do pojeftinjenja.  Da je cijena brašna visoka, te da je u proteklom periodu porasla za nekih 30 posto, kaže i Saša Trivić, predsjednik Udruženja pekara Republike Srpske i vlasnik Pekarsko-slastičarskog društva “Krajina klas”.

“Brašno je skuplje za 30 posto, dok je električena energija poskupjela više od 30 posto, tako da se može očekivati da u narednom periodu dođe do većih cijena pekarskih proizvoda za 10 posto”, naglasio je Trivić.

Radenko Pelemiš, predsjednik Udruženja mlinara i pekara regije Bijeljina, ističe da je u ovoj regiji došlo do poskupljenja pekarskih proizvoda za 20 posto zbog većih cijena pšenice i brašna, ali i ostalih energenata.  Da su veće cijene udar na džep potrošača, kaže i Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana “Don” Prijedor.

“U ovu godinu smo ušli s velikim poskupljenjima, a posebno osnovnih životnih namirnica, što utječe na veliki broj građana”, kazala je Marićeva za “Nezavisne novine” i dodala da je u posljednjih pet-šest mjeseci prisutan trend rasta cijena, te da se tome ne nazire kraj.

VIJESTI

Najnovije vijesti