Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

Obavještenje Hemijisko-epidemiološke službe

spasavanje 2

U cilju prevencije i zaštite zdravlja ljudi u poplavljenim područjima, Štab CZ Općine Srebrenik, u suradnji sa drugim službama u zajednici, upozorava stanovništvo na neposrednu opasnost od pojave i širenja epidemije zaraznih bolesti.

To se prevashodno odnosi na pojavu crijevnih zaraznih bolesti zaraznog proliva, zarazne žutice, ali i respiratornih, parazitarnih i kožnih infekcija, kao i bolesti koje prenose glodari, kao što je mišija groznica (miševi, pacovi i dr,) čija se najezda očekuje.

Posebno se upozorava na problem prikupljanja, odlaganja i odvoza smeća koji u ovoj ionako složenoj situaciji može da  doprinese bržem nastanku i širenju epidemija.

U tom cilju stanovništvu se preporučuju  sledeće mjere:

1. Ako nije dostupna čista i sigurna voda za piće, preporučuje se prokuhavanje vode i to na način da se voda nakon dostizanja tačke ključanja ostavi da ključa još desetak minuta  a nakon hlađenja koristi za piće, pripremanje hrane, pranje posuđa i ličnu higijenu,

2. Sprovođenja mjera lične higijene,

3. Odrediti privremene lokalitete za prikupljanje otpadnih tvari, smeća,

4. Zbog otežanog odvoza i odlaganja smeća na području naše općine preporučuje se obavezno odvajanje smeća i predmeta koji su bili izloženi plavnom valu od smeća iz domaćinstva,

5. Izvršiti mehaničko čišćenje toplom vodom i deterdžentom površina u domaćinstvima koja su bila izložena poplavi,

6. Građanima se preporučuje da pri čišćenju poplavljenih površina obavezno koriste lična zaštitna sredstva (gumene rukavice,čizme i dr.).

Mjere preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije bit će sprovedene u narednom periodu, a u okviru aktivnosti Službe za higijensko epidemiološku zaštitu JZU Doma zdravlja Srebrenik.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI