Nedjelja, 24 Septembra, 2023

Obilježena 100. godišnjica od završetka izgradnje pravoslavne crkve u Špionici

Spionica

U subotu i nedjelju, 04.10. i 05.10.2014. godine u Špionici je održana manifestacija obilježavanja 100. godišnjice od završetka izgradnje i osvještenja pravoslavne crkve “Uspenja Presvete Bogorodice”, uz prisustvo velikog broja vjernika, gostiju, prijatelja i komšija. Svetu arhijerejsku liturgiju je obavio episkop zvorničko-tuzlanski, gospodin Hrizostom, uz prisustvo mnogih sveštenika i domaćina, paroha Dragana Pavlovića iz parohije špioničke. Gradnja ovog hrama je počela 1900. godine, a crkva je završena i osveštena 1914. godine. Podigao ju je narod Špionice i ovoga kraja pred sam početak I Svjetskog rata, a njegovo osveštenje je obavio mitropolit Ilarion (Radonjić). Od sveštenika koji su službovali u ovome hramu treba istaći i trojicu Rusa: Jovana Kornjilova, Vasilija Dobronvravova i svetog Jovana Knjaževa. Ikona svetog Jovana kao i naprsni krst se i danas čuvaju u ovome hramu. Ovaj značajan i vrijedan objekat je bio i ostao duhovni izvor za pravoslavce Špionice, Srebrenika, ovoga kraja, kao i sve one koji su žedni riječi Svetog Jevanđelja. Već su pokrenute aktivnosti da se ovaj značajni stogodišnji pravoslavni hram, sazdan od kamena, stavi pod zaštitu države i proglasi nacionalnim spomenikom ovoga kraja i Bosne i Hercegovine.

Spionica1

Lijep i sunčan dan, veliki broj vjernika, gostiju i prijatelja uz bogat kulturno-zabavni program i folklor su najljepši poklon svima nama za ovaj značajan jubilej. Episkom zvorničko-tuzlanski, gospodin Hrizostom je općini Srebrenik, uručio i posebno priznanje u znak zahvalnosti na razumijevanju, toleranciji i podršci koju je pružala i pruža radu ove parohije.

Spionica2

 

Svečanosti je prisustvovao i Samir Muratović, privremeni vršilac dužnosti Općinskog načelnika i Bono Nišandžić, novoizabrani predsjedavajući Općinskog vijeća.

PRESS SLUŽBA Općine Srebrenik

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI