Srijeda, 24 Jula, 2024

Od ukidanja akciza na gorivo i nulte stope PDV-a definitivno nema ništa

Tako su glasovima delegata iz HDZ-a i SNSD-a definitivnooborene izmjene Zakona o akcizama kojim se privremeno ukidaju akcize na gorivo

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu danas podržali usaglašene izvještaje o postizanju identičnog teksta izmjenama Zakona o akcizama i dopuna Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) koje je Domu naroda dostavila Zajednička komisije oba doma na usvajanje što znači da niti jedan od zakona ni u usaglašenom tekstu Dom nije podržao.

Kada su u pitanju izmjene Zakona o akcizama, koji je previđao ukidanje akciza na sve vrste goriva, a maloprodajna cijena dizel goriva bila bi niža za 35 feninga, isti izvještaj Zajedničke komisije oba doma prethodno je podržao Predstavnički dom, ali bez podrške Doma naroda identičnom tekstu zakon ne može stupiti na snagu.

Tako su glasovima delegata iz HDZ-a i SNSD-a definitivnooborene izmjene Zakona o akcizama kojim se privremeno ukidaju akcize na gorivo.

Usaglašeni tekstovi ova dva zakonska rješenja uvršteni su danas na dnevni red sjednice Doma naroda nakon što su prethodnu sjednicu bili skinuti s dnevnog reda.

Za usvajanje izvještaja o zakonu kojim bi bile ukinute akcize, glasalo je šest delegata, a osam je bilo protiv. Iz FBiH za izvještaj je glasalo pet, četiri je bilo protiv.

Iz RS-a za izvještaj je glasao jedan delegat, a četiri je bilo protiv.

Prilikom glasanja o izvještaju vezanim za izmjene zakona o PDV-u, za je bilo četiri delegata, a devet je bilo protiv.

Iz FBiH za usvajanje su glasala četiri delegata, četiri su bila protiv. Iz RS-a jedan delegat je bio za, a četiri protiv.

VIJESTI

Najnovije vijesti