Nedjelja, 14 Jula, 2024

Opera “Služavka gospodarica” konačno u Srebreniku

pozoriste2015102112442289

Nastavljajući kontinuitet raznovrsnih sadržaja čiji je kvalitet srebrenička publika prepoznala i nagradila svojim prisustvom, Dom kulture Srebrenik najavljuje poseban kulturni događaj. Naime, nakon hit predstava u izvedbi glumaca  Narodnog pozorišta Sarajevo, Kamernog teatra 55, Sarajevskog ratnog teatra i Narodnog pozorišta Tuzla, publika će, konačno biti u prilici uživati u operi. U srijedu, 23. marta s početkom u 19 sati i 30 minuta u velikoj sali Doma kulture u Srebreniku izvest će se opera poznatog talijanskog kompozitora Giovannija Battiste Pergolesija “Služavka gospodarica“, čiju režiju potpisuje Ognian Draganoff. Ulaz 7 KM.

Uloge u ovoj operi tumače Aida Čorbadžić, Melisa Hajrulahović Tomić, Katarina Kikić (Serpina), Leonardo Šarić, Denis Isaković (Uberto), te Dejan Kajević i Bruno Papišta (Vespone). Solisti Opere Narodnog pozorišta Sarajevi i Orkestar sarajevske filharmonije. Dirigent: Dario Vučić, reditelj: Ognian Draganoff.

Opera kompozitora Giovannija Battiste Pergolesija prvo izvođenje u Narodnom pozorištu imala je 1968. godine, a drugo 1996. godine.

Komična opera u dva čina, “Služavka gospodarica“ postala je pravi primjer dobrog muzičkog ukusa. Glavna uloga – služavka Serpina, kroz šaljiv zaplet pokazala je pravu istinu o ljudskom biću, njegove sitne strasti i veliku želju da se domogne pozicije koju želi, u ovom slučaju – gospodarice kuće.

U prvom činu opere služavka Serpina umišlja da je gospodarica kuće i počinje se tako ponašati. Njenom poslodavcu, Ubertu, pravom gazdi kuće to počinje smetati, te moli svog nijemog slugu Vesponea da mu nađe ženu, ne bi li se brakom riješio Serpinine tiranije. Međutim, Serpina je odlučna u namjeri da ona postane Ubertova žena.

U drugom činu služavka ubijedi Vesponea da joj kroz lukavi plan pomogne domoći se braka sa gospodarom kuće, pa Uberta pokušava napraviti ljubomornim tako što mu saopštava da će se udati za vojnika Tempesta, koji je, naravno, izmišljen. Prerušen u Tempesta, Vespone dolazi kod gazde kuće i traži miraz za buduću mladu, koju Uberto odbija dati i pristaje na drugu ponuđenu opciju – umjesto miraza, on sam oženi Serpinu. Ona ubrzo otkriva pravu istinu Ubertu, ali se ispostavlja da on nju voli i da je želi oženiti iz ljubavi. Tako služavka stvarno postaje gazdarica.

U svakom slučaju, kulturni događaj koji ne biste smjeli propustiti.

VIJESTI

Najnovije vijesti