Srijeda, 21 Februara, 2024

Otvoren Prvi BH ljetni onkološki simpozij sa međunarodnim učešćem

Svečanom ceremonijom otvoren je Prvi bh ljetni onkološki simpozij sa međunarodnim učešćem. Simpozij se održava u organizaciji Klinike za onkologiju i radioterapiju UKC Tuzla i Ljekarske komore tuzlanskog kantona u periodu od 22. do 23. juna 2018. godine.
Simpozij će se održati u šest sesija na kojima će biti predstavljene teme iz oblasti: uroloških tumora, tumora pluća, tumora dojke, tumora probavnog trakta i palijativne njege. Uporedo sa predavanjima ljekara održat će se i sesija medicinskih sestara/tehničara onkologije i inžinjera medicinske radiologije.

Predsjednik Organizacionog odbora prim. doc. dr med. sci. Jasmina Alidžanović, internista onkolog, načelnik Klinike za onkologiju i radioterapiju UKC Tuzla u svom obraćanju je istakla da je u proteklih dvadeset godina izražen porast broja oboljelih od malignih oboljenja.Kako je rekla, u Bosni i Hercegovini ne postoji nacionalni registar za rak, ali od osnivanja onkološkog konzilijuma JZU UKC Tuzla, 2000. godine, uspostavljena je evidencija, statistički podaci i registar oboljelih za Tuzlanski kanton. „Podaci iz ovih statistika ukazuju na stanje značajnog povećanja broja malignih oboljenja. Naprimjer, 2000. godine novootkrivenih karcinoma kolorektuma je bilo 78, a u 2017. godini broj novootkrivenih je bio 200. Ovi podaci su alarmantni i ukazuju na neophodnost individualnog pristupa u liječenju onkoloških pacijenata. Dakle, multidisciplinaran pristup je neophodan kako u dijagnostici, tako i u odlukama hiruškog, hemoterapijskog i radioterapijskog liječenja“, istakla je doc. dr. Alidžanović.

Prisutnim gostima obratila se i prof. dr. Fahrija Skokić, pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC Tuzla. „Današnji simpozij je organizovan u okviru nastojanja da se stalnom edukacijom i razmjenom iskustava u oblasti liječenja malignih oboljenja podiže nivo usluga prema našim pacijentima. Strateški cilj Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla je povezivanje naučnoistraživačkog i praktičnog rada i zato smatram da će saradnja sa medicinskim profesionalcima, kakvi su i predavači današnjeg simpozija, doprinijeti razvoju novih ideja u cilju unapređenja dijagnostike i tretmana onkoloških pacijenata.
Simpozij je otvorenim proglasio Amir Azabagić, stručni savjetnik ministra zdravstva TK koji je istakao da stručni skupovi ove vrste predstavljaju značajan naučni i stručni doprinos razvoju ove oblasti.
Uz predavače iz Bosne i Hercegovine učesnici će imati priliku čuti i predavanja stručnjaka iz oblasti onkologije i radioterapije iz Srbije i Hrvatske.

VIJESTI

Najnovije vijesti