Četvrtak, 2 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIPale cijene nafte, ovo je razlog

Pale cijene nafte, ovo je razlog

Cijene nafte pale su nakon izvještaja da je Saudijska Arabija spremna povećati proizvodnju sirove nafte ako ruska proizvodnja značajno padne nakon sankcija Evropske unije.

Financial Times izvijestio je, pozivajući se na izvore, da je Saudijska Arabija svjesna rizika nestašice i da “nije u njihovom interesu izgubiti kontrolu nad cijenama nafte”.

Cijene nafte pale su u jutarnjim satima trgovanja u Aziji. Međunarodni referentni ugovori za naftu Brent zadnji pali su za 1,68 posto na 114,34 dolara po barelu.

Ugovori američke sirove nafte pali su za 1,87 posto na 113,10 dolara po barelu.

Čelnici EU u ponedjeljak su pristali zabraniti 90 posto ruske sirove nafte do kraja godine kao dio šestog paketa sankcija Rusiji otkako je napala Ukrajinu. To je u početku dovelo do porasta cijena nafte.

Izvori su za FT rekli da Saudijska Arabija, de facto čelnik OPEC-a, još nije zabilježila stvarne nestašice na naftnim tržištima.

Do sada su, stoga, ignorisali pritisak Washingtona da ubrzaju povećanje proizvodnje jer su cijene nafte ove godine skočile.

No ta bi se situacija mogla promijeniti kako se ekonomije u svijetu ponovno otvaraju usred oporavka od pandemije, što potiče potražnju za sirovom naftom.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari