Ponedjeljak, 5 Juna, 2023
NaslovnicaVIJESTIPočinje 27. SFF: otvorenje filmom Danisa Tanovića

Počinje 27. SFF: otvorenje filmom Danisa Tanovića

Ispred Narodnog pozorišta zasijao je i novi crveni tepih.

Festival će otvoriti novi film bh. oskarovca Danisa Tanovića – “Deset u pola”. Film će biti prikazan na 14 lokacija u Sarajevu i Mostaru.

Festival će prvi put biti otvoren na svim lokacijama – zbog smanjenih kapaciteta kina uslijed pandemije, povećan je broj lokacija da bi što više onih koji žele mogli pogledati filmove.

Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala, pozvao je sve da uživaju u filmovima sljedećih nekoliko dana, dok je predsjedavajući Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda govorio o ogromnom utjecaju koji na turizam i ekonomiju ima Sarajevo Film Festival.

Direktor Sarajevo Film Festivala i načelnik Općine Centar Srđan Mandić potpisali su ugovor o zajedničkoj realizaciji kulturno-zabavnog projekta “Festival u Centru” s različitim sadržajem, u Radićevoj ulici koja će za vrijeme Festivala biti zatvorena za promet od 18 sati do 2 sata.

Film Deset u pola će na otvaranju Festivala biti prikazan u Narodnom pozorištu, u Ljetnom kinu Coca-Cola, u Ljetnom kinu “Safet Zajko”, u Dječijoj kući Novo Sarajevo, u kinu na Ilidži te na dvije nove festivalske lokacije: u Cineplexxu Sarajevo gdje će biti prikazan u nekoliko sala, uključujući i jednu dodatnu i u Ljetnom kinu Stari grad (plato preko puta Vijećnice). Svjetskom premijerom ovog filma počinju i projekcije Sarajevo Film Festivala u Mostaru – u Ljetnom kinu Cineplexx Plaza Mostar. Film se prikazuje u sklopu Open Air programa Sarajevo Film Festivala.

27. Sarajevo Film Festival počinje u petak, 13.avgusta, a na ceremoniji otvorenja u Narodnom pozorištu Sarajevo bit će dodijeljeno Počasno Srce Sarajeva Wimu Wendersu, jednoj od središnjih ličnosti svjetske kinematografije.

27. Sarajevo Film Festival je COVID-siguran događaj koji će se održati u skladu sa mišljenjem Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i prema mjerama i uputama koje je za održavanje Sarajevo Film Festivala izdao Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Svečanost otvorenja se završava velikim vatrometom.

Vlada Kantona Sarajevo odlučila produžiti radno vrijeme svih ugostiteljskih objekata.

Dakle, tokom trajanja SFF-a svi ugostiteljski objekti moći će raditi i poslije ponoći.

Radićeva ulica će za vrijeme festivala biti zatvorena za saobrau periodu od 18 sati do 2 sata ujutro.

GRAS je najavio kako će javni gradski prijevoz prilagoditi potrebama putnika te su saopćili šta će sve biti promijenjeno od 13. do 20. avgusta.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari