Petak, 19 Aprila, 2024

Pomozimo obnovu najbitnije klinike na UKC-u – Klinike za dječije bolesti

Svjedoci smo problema i poteškoća liječenja djece u TK.

Klinika za dječije bolesti – JU UKC Tuzla (koja svojim djelovanjem pokriva područje cijelog Tuzlanskog kantona) i djeca koja se tu liječe, trebaju našu pomoć u stavljanju u funkciju svih kapaciteta. Osnovni radovi i nabavka opreme su završeni, a da bi mališani dobili potrebnu njegu, neophodno je prikupiti sredstva za posljednji dodir/final touch, kako bi djeca iz Tuzlanskog kantona mogla „kod svoje kuće“ biti liječena.

Fondacija Junuzović i Radio Kameleon pokrenuli su akciju “Za ljepši osmijeh dječiji” koja za cilj ima prikupljanja sredstava za adaptaciju Klinike za dječije bolesti – Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.
“Klinika za dječije bolesti godišnje liječi preko 3000 djece. Uz toliko djece, leži I približno isti broj majki. Veliki broj djece dnevno posjeti našu Kliniku I svima njima trebamo obezbijediti adekvatne uslove. Uslovi kakvi su sada na našoj Klinici su zadovoljavajući, ali da bismo napravili još jedan iskorak, boravak učinili ugodnijim I djeci I roditeljima, potrebna nam je jedna ovakva šira akcija.” – istakao je načelnik Klinike za dječije bolesti, doc. dr. Edin Husarić
Djeca i roditelji primorani su da pored osnovne brige za ozdravljenje djeteta, misliti i o promjeni adrese stanovanja, što proizvodi i značajno povečavanje troškova liječenja.

Projekat u koji smo ušli je zaista potreba, ovo se više ne može čekati. Jer dinamično se zaista dešavaju stvari u pedijatriji. Dinamika je u rastu I razvoju djece, dinamika je u njihovom načinu života kod kuće. Ovaj objekat više ne zadovoljava njihove potrebe. Mi kao profesionalci znamo da boravak u nekoj ustanovi koja hospitalizira djecu I zbrinjava ih, bilo u dnevnoj bolnici, ambulantnom ili polikliničkom dijelu, može negativno uticati na rast I razvoj. Mi poduzimamo sve korako kako bismo to spriječili. Jedan od načina je svakako i adaptacija prostora u koje dijete boravi. Želimo da ovaj proctor približimo prostoru doma.” – pojasnila je profesorica Fahrija Skokić.
Klinika za dječije bolesti u Tuzli u zgradi koja se nalazi u kompleksu tuzlanskog UKC-a djeluje već skoro 40 godina, a trenutni uslovi nedostatni su za potrebe mališana i njihovih roditelja.
“Dječija klinika je Klinika svih nas, djeca su naša i ne vidim niti jednog razloga zašto se svi ne bismo uključili da učinimo da im bude ljepši boravak ako već dođu ovdje. Sa druge strane, ipak se mi bolje osjećamo kada znamo da ne moramo putovati po svijetu i kada vrhunski ljekari sa vrhunskom opremom i u dobrom ambijentu mogu da prime djecu. ” – rekao je Zlatko Berbić, vlasnik Radio Kameleona i jedan od inicijatora ove humanitarne akcije.

14. marta ove godine s početkom u 19:30 sati u Kristalnoj dvorani Hotela Tuzla biti će upriličena i donatorska večer, a sav novac koji bude prikupljen bit će usmjeren za već spomenuti projekt.

“U okviru donatorske večeri nudimo platinaste, zlatne i srebrne plakete. Platinasti donatori uplaćuju 5.000 KM, zlatni 3.000 KM, a srebrni 1.500 KM. Dosad nam se odazvalo mnogo donatora, a mi se nadamo da će ih biti mnogo više. Ovim putem pozivamo sve ljude dobre volje kako bi nam se pridružili. Mi također imamo i prodaju ulaznica od 100 KM, te humanitarni broj koji je već najavljen”, istakla je Dinka Junuzović, direktorica Fondacije Junuzović.
U okviru ove akcije aktivan je humanitarni broj 090 292 046, a svi građani jednim pozivom doniraju tri konvertibilne marke.

VIJESTI

Najnovije vijesti