Subota, 18 Maja, 2024

Postoji opasnost da BiH ostane bez svojih najvećih prirodnih vrijednosti

Koalicija za rijeke Bosne i Hercegovine, povodom 14. marta, Međunarodnog dana akcije za rijeke upozorila je da zbog izgradnje velikog broja hidroelektrana na rijekama u Bosni i Hercegovini, postoji opasnost da BiH ostane bez svojih najvećih prirodnih vrijednosti.

Voda i rijeke BiH su zajedničko dobro nas i generacija koje dolaze. Međutim, prema njima se vlasti odnose isključivo kao sredstvu za brzo bogaćenje moćnih pojedinaca. Šteta koju pri tome čine i prirodi i društvu je trajna i nenadoknadiva. Protiv hidroelektrana i za očuvanje voda koje život znače, u BiH se bore brojni pojedinci i udruženja. S obzirom da se ove godine širom svijeta naročito ističe uloga žena u zaštiti i upravljanju rijekama, kao primjer u BiH može se izdvojiti uspješna borbu žena Kruščice, ali i napori mnogih drugih žena da sačuvaju čiste rijeke u svojim zajednicama, saopćeno je iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

Na dan posvećen solidarnosti, organizacije širom svijeta jednoglasno upozoravaju koliko su rijeke važne i koliko je važan pristup čistoj i tekućoj vodi te da žene moraju imati pravo glasa u odlukama koje su vezane za korištenje vode, što nije uvijek slučaj.

Međutim u Kruščici, upravo su žene te koje su prve ustale i organizirale se kako bi odbranile svoju rijeku od uništenja koje joj je prijetilo izgradnjom dvije hidroelektrane. Stajale su na mostu ukupno 505 dana, i dan i noć svojim tijelima branile prolaz investitorima. Doživjele su i brutalne napade specijalaca koji su poslani da omoguće prolaz mašinama, ali uprkos tome nisu odustale. Ostale su do kraja i na kraju su izvojevale pobjedu, piše Fena.

I druge zajednice u BiH imaju svoje aktivistkinje koje se hrabro bore za očuvanje rijeka. U kampanji za rijeku Doljanku aktivno djeluje i nekoliko žena.

Koalicija za zaštitu rijeka BiH će Međunarodni dan akcije za rijeke obilježiti i simboličnom akcijom na društvenim mrežama.

Korisnici Facebook-a će tokom cijele sljedeće sedmice moći da urame svoje profilne fotografije u okvir “Sloboda rijekama” i time pruže svoju podršku borbi za njihovo očuvanje. (RTV SLON)

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti