Utorak, 25 Juna, 2024

Potvrđena optužnica protiv 5 osoba i pravnog lica Junuzović kopex Lukavac

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona  protiv pet osoba zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saučesnici počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlašćenja a vezana je  za izbjegavanje postupka javnih nabavki prilikom kupovine 26 rabljenih autobusa na plin u Kantonalnim javnom komunalnom preduzeću GRAS Sarajevo od firme Junuzović kopex Lukavac  tokom 2017. godine iz budžetskih sredstava Kantona Sarajevo.

Također, optužnica  se vezuje i za pokušaj da se na isti način provede i nabavka 25 minibus vozila u GRAS-u,  od iste firme i po sličnoj matrici poslovanja, što je spriječeno istragom Tužilaštva i Federalne uprave policije FBiH. Optužnica je potvrđena i protiv pravnog lica Junuzović kopex radi krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlašćenja. 

Optuženi su Mujo Fišo- bivši ministar saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo, Haris Gušić-privremeni upravitelj u GRAS-u, Adnan Himzanija-predsjednik Sindikalne podružnice GRAS-a,  Sanel Neziri-advokat i edukator  za javne nabavke, te Amir Junuzović-vlasnik i osnivač firme Junuzović kopex Lukavac.

Pomenuti su optuženi da su,  u udruženju koje je formirao Fišo kao ministar u Vladi Kantona Sarajevo a koji je sa Junuzovićem dogovorio da se kupovine autobusa u GRAS-u obavljaju isključivo preko privrednih društava u vlasništvu Junuzovića, u udruženju imali različite uloge i zadatke, te su suprotno Zakonu o javnim nabavkama i poslovnim interesima GRAS-a, u periodu od maja do decembra 2017. godine, učinili više radnji kako bi došlo do relizacije kupovine  26 rabljenih autobusa u GRAS-u, čime su firmi Junuzović kopeks, kao razliku u nabavnoj i prodajnoj cijeni autobusa, pribavili protivpravnu  imovinsku korist u iznosu od oko 462.000 KM. Pri tome je, uz odredbe Zakona,  zanemareno i mišljenje Konkurencijskog vijeća BiH, u kojem je, između ostalog, navedeno da relevantno tržište javnog linijskog prevoza putnika u Kantonu Sarajevo nije otvoreno za konkurenciju, što znači da GRAS nije i ne može bit izuzet od primjene Zakona o javnim nabavkama. Pri tome se također nije vodilo računa o mogućnostima održavanja i servisiranja vozila i drugim stvarnim potrebama GRAS-a.

Također, u oktobru i novembru 2017. godine, u cilju realizacje dogovora da se Junuzović kopexu pribavi imovinka korist, po sličnom principu, izbjegavajući postupak javnih nabavki i zanemarujući poslovne interese GRAS-a, zaključen je ugovor o kupovini 25 minibus vozila, do čije realizacije nije došlo, te su na taj način pokušali da ovoj firmi pribave protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 630.000 KM. Pri tome se nije vodilo računa, iako su  upozoreni, da se radi o minibus vozilima koja imaju nedostatak jer se radilo o turističkim vozilima  na kojima je trebalo uraditi više popravki a posebno u kočinom sistemu kako bi se prilagodila brdskim uslovima vožnje u i oko Sarajeva.

Optužnicom je nadležnom sudu predloženo da se  od firme Junuzović kopex oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 462.000 KM, te da sud u cilju  oduzimanja ovih sredstava donese privremenu mjeru obezbijeđenja ovog novčanog iznosa.

M.O.

VIJESTI

Najnovije vijesti