Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

Povelji u pohode krenulo preko 500 učesnika

Povelja

U okviru manifestacije “Dani povelje 2016” u organizaciji PD “Majevica” Srebrenik danas je upriličeno i tradicionalno pješačenje pod nazivom “Povelji u pohode”. Na platou ispred Doma kulture Srebrenik okupilo se preko 500 učesnika, iz 20 planinarskih društava iz BiH i zemalja regiona, koji će prepješačiti stazu dugu 12 kilometara.

Povelja-Svjetlan

Prema riječima Svjetlana Bešića predstavnika organizatora, prvo odredište je Gradina, gdje će se učesnicima održati kratak čas historije uz obilazak zidina Starog grada, nakon čega se nastavlja pješačenje do krajnjeg odredišta, PD “Lipici”, smještenog na oko 730 metara nadmorske visine, gdje će se planinari družiti u prelijepom prirodnom ambijentu.

Povelja-Sejfo

Sejfudin Koprić, član PD “Konjuh” Tuzla je redovan učesnik manifestacije jer, kako kaže, na ovom pješačenju, uvijek iznova doživljava sve ljepote i hirove prirode u svim vremenskim uslovima. -“To je ono što me svake godine dovodi ovdje, kao i prilika za nova poznanstva i prijatelčjstva”, – ističe Koprić koji je jedan od 60-ak članova PD “Konjuh” koji učestvuju u manifestaciji.

Povelja-Kutjevo

Mirko Cenbauer i Vinko Krsnik, članovi PD “Vidim” Kutjevo prvi put učestvuju u pohodu i oduševljeni su onim što im predstoji. Kažu da je BiH prepuna prirodnih ljepota kojima ne mogu odoliti, tako da će, nakon Majevice pohoditi još neke od bosanskohercegovačkih planina.

Povelja-kriz

Redovna pratnja su i članovi CK Srebrenik, koji će dati svoj doprinos kako bi i ovaj pohod protekao u savršenom redu. Inače, ovo je 7. po redu manifestacija “Povelji u pohode”, koja se organizuje u čast obilježavanjaobilježava se 683. godišnjice Povelje Bana Stjepana II Kotromanića, koja je napisana pod zidinama srednjovjekovnog grada Srebrenika 15. februara davne 1333. godine. Ovaj datum predstavlja svojevrstan rođendan grada Srebrenika jer je tada ime ovog grada prvi put spomenuto u pisanim historijskim dokumentima. Generalni pokrovitelj ovogodišnje šestodnevne  manifestacije “Dani povelje” je načelnik općine Nihad Omerović.

Povelja-izlozba

Treba napomenuti da su učesnici pješačenja prije polaska obošli i izložbu slika akademskog slikara Senaida Buljubašića, koja će se, u okviru “Dana povelje”, zvanično otvoriti sutra u 19 sati u “Galeriji” Doma kulture Srebrenik.

FOTO: Amila Imširović

 

VIJESTI

Najnovije vijesti