Srijeda, 8 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIPrije 27 godina počinjen je masakr na tuzlanskoj Kapiji

Prije 27 godina počinjen je masakr na tuzlanskoj Kapiji

Polaganjem vijenaca i odavanjem poštovanja civilnim žrtvama rata na spomen-obilježju i polaganjem vijenaca na Kapiji, danas će biti obilježena 27. godišnjica masakra na tuzlanskoj Kapiji.

Tog kobnog 25. maja 1995. godine od agresorske granate ispaljene s Ozrena ubijena 71 mlada osoba, a ranjene 150. Naime u 20 sati i 55 minuta, granata ispaljena s agresorskih položaja na planini Ozren 25. maja 1995. godine, na Kapiji u Tuzli usmrtila je veliku grupu mladih. 

Najmlađa žrtva je bio Sandro Kalesić, koji se na okupljalištu mladih nalazio skupa sa svojim roditeljima.

Događaj na Kapiji je jedan od najtežih zločina nad civilima u Tuzli, za koji je pravosnažno na 20 godina zatvora osuđen general bivše Vojske RS (VRS) Novak Đukić, koji se ne nalazi na odsluženju kazne.

Najmlađa žrtva

Kako je decidno navedeno u presudi, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” (VRS) 25. maja 1995. Đukić je naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatiraTuzlu.

Od juna 2014. godine on se nije odazvao izvršenju kazne pod izlikom da se nalazi na liječenju u Srbiji. Iako je za njim raspisana potjernica trenutno ne može biti izručen našoj zemlji jer ima srbijansko državljanstvo.

Nasuprot tome, u cilju dodatnog promicanja istine, lokalna vlast u Tuzli dosad je realizirala brojne projekte, a među njima je i memorijalni centar Kapija, koji predstavlja bolno mjesto uspomena na sve stradale građane 25. maja 1995. godine.

U prilog istini također ide i dokumentarni film “Kapija '95” koji je svoje premijerno prikazivanje doživio jučer u Memorijalnom centru u Potočarima. Riječ je o dokumentarcu posvećenom žrtvama masakra, nastalom pod okriljem Centra za postkonfliktna istraživanja.

Program komemorativnog obilježavanja

Kada je riječ o ovogodišnjem komemorativnom obilježavanju 25. maja u Tuzli, ono će početi u 9:30 sati odavanjem poštovanja i polaganje vijenaca i cvijeća civilnim žrtvama u kompleksu Slana Banja. Sat i po vremena kasnije na Kapiji će biti održana komemoracija, odavanje poštovanja i polaganje vijenaca i cvijeća, dok će večeras u 20 sati i 55 minuta biti oglašavanje sirene.

– Za sve građane Tuzle, 25. maj je dan žalosti, bol koja ne prestaje, još od 25. maja 1995. godine. Građanke i građani Tuzle i Gradska uprava Tuzle još od 1995., na dostojanstven način, komemorativnim obilježavanjem 25. maja, njeguju sjećanje na nevine žrtve ratnog zločina na Kapiji i na sve civilne žrtve rata u Tuzli i Bosni i Hercegovini – naveli su iz Gradske uprave Tuzle.

Tim tragom, Općinsko vijeće Tuzle 2003. je donijelo odluku o komemorativnom obilježavanju 25. maja na području grada. Također, Kantonalna Vlada je 2016. donijela odluku o proglašenju 25. maja danom žalosti na području Tuzlanskog kantona. U skladu s tim, svi organi i institucije na području Tuzlanskog kantona 25. maja trebaju istaknuti zastave na pola koplja, odnosno jarbola.

Odlukom se obavezuju medijske kuće, kao i organizatori manifestacija na području Tuzlanskog kantona, da prilagode svoje programske sadržaje danu žalosti, a to se odnosi i na vlasnike ugostiteljskih objekata, udruženja i organizacije.

Kapija 2

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari