Utorak, 27 Februara, 2024

Program EU: Domaćinstva na području Srebrenika moći će koristiti pomoć za prevazilaženje krize zbog poskupljenja energenata

U ime Grada Srebrenik gradonačelnik Adnan Bjelić potpisao je sporazum sa ministrom rada i socijalne politike Federacije Bosne i Hercegovine  Delić Adnanom, a vezano za provođenje programa EU pomoći energetski siromašnim domaćinstvima u FBiH, s ciljem prevazilaženja krize izazvane poskupljenima energenata.

Sredstva za ovu namjenu su dodijeljena od strane Evropske komisije u okviru programa IPA III pretpristupne pomoći Bosni i Hercegovini.

EU je za ovu namjenu dodijelila 64.5 miliona KM, od čega će značajan iznos biti dodijeljen domaćinstvima na području našeg Srebrenika.

Ministar Delić nada se da će novac na računima neposrednih korisnika biti do kraja ove godine a prema procjenama, treba da je dobije oko 109.000 domaćinstava u Federaciji. Iznosi će biti od 300 KM do 600 KM po domaćinstvu.

Četiri kategorije domaćinstava koje će biti obuhvaćene ovom pomoći su sljedeće:

1. Domaćinstva u kojima žive materijalno neosigurane i za rad nesposobne odrasle osobe koje nemaju prijeko potrebnih sredstava za izdržavanje, a kojima je u 12. mjesecu 2022. godine isplaćeno pravo na stalnu novčanu pomoć.

2. Domaćinstva u kojima žive djeca, koja su, do zaključenja poziva ostvarila pravo na dječiji dodatak.

3. Domaćinstva, u kojima su najviše dva člana korisnici prava na penziju, u iznosu koji nije viši od iznosa zagarantovane penzije za 12. mjesec 2022. godine.

4. Kategorija, za koju trenutno nemamo nikakvih podataka, a koji će se morati prijaviti putem aplikacije, odnosno, dokumenta – su domaćinstva u kojima je tokom prethodne kalendarske godine jedno ili više maloljetne djece, usljed smrti ili nepoznatog identiteta drugog roditelja, živjelo sa samo jednim roditeljem, koji u tom razdoblju nije ostvario prihode, a koji se oporezuju po propisima o porezu na dohodak, ili nije ostvarivao primanja po osnovu radnog odnosa, u iznosu višem od iznosa najniže plate u FBiH.

Javni poziv putem kojeg će se dodijeliti pomoć energetski siromašnim domaćinstvima će biti objavljen krajem oktobra 2023. godine. Uz prijavni obrazac bit će potrebne izjave o kućnoj listi i cips prijavnice svih članova domaćinstva.

Ovo je prvi projekat u nizu koji se realizuje u okviru pomoći Evropske unije te trenutno postoje i drugi projekti koji će biti realizovani putem drugih ministarstava. Većina ovih projekata biti će realizirana uz pomoć jedinica lokalne samouprave.

VIJESTI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI