Ponedjeljak, 29 Maja, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETPronađena velika količina lažnih novčanica, najviše ih je u apoenima od 100...

Pronađena velika količina lažnih novčanica, najviše ih je u apoenima od 100 KM

Iz MUP-a USK potvrdili su kako su obavili pretres stambene kuće i pratećih objekata u vlasništvu osumnjičenog, te su tom prilikom pronašli veću količinu krivotvorenih novčanica

Tužilaštvo BiH na području Unsko-sanskog kantona provodi istragu oko stavljanja u promet falsifikovanih novčanica, a u sklopu ove istrage pripadnici ovdašnje policije priveli su E.B. (32) iz Bihaća.

Iz MUP-a USK potvrdili su kako su obavili pretres stambene kuće i pratećih objekata u vlasništvu osumnjičenog, te su tom prilikom pronašli veću količinu krivotvorenih novčanica.

“Prilikom pretresa pronađene su 72 novčanice u apoenima od 100 maraka, te 21 novčanica u apoenima od 20 maraka. Postoji osnovana sumnja da je riječ o krivotvorenim novčanicama, zbog čega se osumnjičenom na teret stavlja krivično djelo krivotvorenje novca. Predmetne sporne izgledom autentično odgovaraju ispravnim novčanicama, a način stavljanja u promet predmetnih novčanica identičan je u svim slučajevima, kojom prilikom su neidentifikovana lica, koristeći izgled novčanice i nepažnju trgovaca, kao i nepostojanje uređaja za kontrolu ispravnosti, takve novčanice stavljali u promet”, saopštili su iz policije USK.

Istovremeno, zbog sumnje da u opticaju još postoji falsifikovani novac, pozvali su građane na pojačani oprez i dodatne provjere prilikom novčanih transakcija, a posebno kada dolaze u doticaj sa novčanicama u pomenutim apoenima, te da svaku sumnju odmah prijave najbližoj policijskoj stanici.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari